Pátek, 29. března 2024

Solární výčep? Ano!

Solární výčep? Ano!

Slovenská firma CoolArt Technology na brněnském potravinářském veletrhu Salima představila mobilní pivní výčep, jemuž dodává energii pro chlazení piva solární panel. Výčep tak nemusí být připojený ani do elektrické sítě, ani ke generátoru. Podle manažera Martina Struhára je možné jej použít kdekoliv a díky kapacitním bateriím i kdykoliv, řekl ČTK.

Impulzem k vývoji této světové novinky, kterou si nechala firma patentovat, byl potenciální zákazník z Jižní Afriky. "Jejich národním sportem jsou grilovačky, a to v místech, kde není elektřina. Zákazník po nás chtěl zařízení, které mu v takových místech dokáže vychladit pivo," vysvětlil Struhár.

Nad výčepem je proto solární panel, který vyrábí energii pro chladicí systém. Baterie vydrží chladit bez slunce 24 hodin. Pokud zákazník bude chtít, může mít baterie s kapacitou až na 48 hodin. "Do chladicího boxu se vejdou dva padesátilitrové sudy, takže zatímco z jednoho se točí pivo, druhý se může zatím chladit. Systém je postavený na kontaktním chlazení, takže pivo pak lépe chutná, protože neutrpí teplotní šok například na letních festivalech," řekl Struhár. Je však také možné mít na výčepu dvě pípy a čepovat pivo i limonádu zároveň.

Za první letošní půlrok chce společnost vyrobit 20 kusů. "Zájem je velký. A to jak z agentur, které pořádají různé akce, tak z hospod či od cateringových společností," uvedl Struhár. Předpokládá, že mobilní výčep najde využití na festivalech i na letních zahrádkách hospod. "Lze jej připojit i do elektrické sítě, takže může sloužit i v uzavřeném prostoru například na plesech," popsal Struhár. První kusy chce firma prodat, ale uvažuje i o pronájmu zařízení, jehož základní verze stojí 10.000 eur bez DPH (asi 270.000 Kč).

Přestože impulz k výrobě přišel z Jižní Afriky, první kusy budou mít zákazníci v Česku a na Slovensku kvůli tomu, aby bylo možné řešit případné počáteční problémy. Na veletrhu se představuje teprve prototyp.

Bratislavská společnost se věnuje i klasickým chladírenským technologiím. Předpokládá však, že do budoucna převáží i díky jejímu vývojovému týmu výroba ekologických solárních zařízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů