Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ropné laguny v Ostravě vyčistí do 36 měsíců pražská firma

Ropné laguny v Ostravě vyčistí do 36 měsíců pražská firma

Kaly z ropných lagun po chemičce Ostramo v Ostravě odstraní do 36 měsíců pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Bez DPH to bude stát 429 milionů korun. Firma získala zakázku ve výběrovém řízení, se státním podnikem Diamo už podepsala smlouvu. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Obyvatele v okolí obtěžují zejména zápachem. Čištění lagun provázejí neustálé problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Vytěženo bylo už zhruba 200.000 tun kalů, jenže se ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se původně nepočítalo.

Právě tyto takzvané nadbilanční kaly nyní bude odstraňovat společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Podle uzavřené smlouvy má jít o 91.562 tun kalů. Doba 36 měsíců na odtěžení kalů a jejich odvezení z areálu lagun začíná podle Kotrby běžet podpisem smlouvy. "Do pěti let budou kaly energeticky využity a v souladu se zákonem o odpadech definitivně odstraněny," uvedl mluvčí.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že výběrové řízení bylo dvoukolové a náročné. "Podařilo se nám dosáhnout příznivé ceny. Po vyřízení potřebných povolení může vítězná firma zbývající kaly odstranit," uvedl Mládek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů