Úterý, 19. března 2024

Přijďte na odborné semináře o boji se suchem a ekologickými zátěžemi

Semináře jsou zaměřeny jednak na problematiku spojenou se současným nedostatkem podzemních vod a kvalitní pitné vody, druhou oblastí, které se budou věnovat, je odstraňování nelegálních skladů odpadů a sanace jejich havarijních stavů.

Přijďte na odborné semináře o boji se suchem a ekologickými zátěžemi

Na seminářích budou představeny konkrétní možnosti řešení těchto problémů i aktuální možnosti, jak v uvedených oblastech získat dotaci. První seminář se bude konat 26. července v Ostravě, druhý 27. července v Praze, poslední pak druhého srpna v Brně. Semináře se uskuteční vždy v budově magistrátu těchto tří měst.

,,Těmito semináři navazujeme na sérii seminářů o takzvaném chytrém hospodaření s vodou. Našim cílem je ukázat, jaké projekty dávají z hlediska vodního hospodářství smysl a zároveň pomoci těm lidem a obcím, kteří aktuálně trpí nedostatkem vody. Semináře jsme navíc obohatili i o tématiku odstraňování nelegálních skladů odpadů a sanaci havarijních stavů, s nimiž se potýká nejedna obec a město v České republice. Problém to je zejména v těch případech, kdy není původce znečištění znám, neexistuje, nebo se nemá k nápravě," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na seminářích vystoupí odborníci z Ministerstva životního prostředí, České inspekce životního prostředí i zástupci měst a obcí, kteří představí svůj pohled na problematiku nelegálních skladů a skládek odpadů i na řešení nedostatku pitné vody v regionu. Jejich vystoupení doplní zástupci Státního fondu životního prostředí ČR, kteří podrobně představí aktuální dotační možnosti u projektů zaměřených na boj se suchem a zajištění dodávek kvalitní pitné vody a možnosti získání dotace na likvidaci akutních ekologických zátěží.

,,Pro účastníky seminářů máme nachystány veskrze praktické informace o nabídce dotací z Národního programu Životní prostředí a Operačního programu Životní prostředí. Určitý čas máme vyhrazen i pro individuální konzultace nad konkrétními projekty žadatelů o dotace," upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Aktuálně jsou v oblasti zaměřené na vodu a odpady otevřeny dvě nabídky dotací z Národního programu Životní prostředí. Další nabídka, tentokrát z Operačního programu Životní prostředí, bude spuštěna na podzim letošního roku. Národní program Životní prostředí nabízí dotace jak na odstraňování nelegálních skladů odpadů i předcházení havarijních stavů spojených s ekologickými zátěžemi [1], tak třeba na realizaci průzkumných i ostrých vrtů zdrojů podzemních vod, včetně jejich napojení na stávající rozvod pitné vody [2]. Podporována je i úprava vody a vytvoření nového veřejně přístupného odběrného místa pitné vody tam, kde není rozvod pitné vody realizován.

,,Účastníkům semináře podrobně představíme také chystanou podzimní 43. výzvu Operačního programu Životní prostředí, v níž si příjemci podpory rozdělí více než jednu miliardu korun na výstavbu a modernizaci úpraven vody a zvyšování kvality zdrojů pitné vody či výstavbu a dostavbu přivaděčů a rozvodných sítí pitné vody," dodává Valdman.

Na seminářích bude prostor i pro diskuzi a doplňující dotazy, na které budou odpovídat experti ze SFŽP ČR, MŽP a také České inspekce životního prostředí.

,,Pevně věřím, že semináře nabídnou zájemcům o dotace užitečné informace jak správně postupovat u projektů zaměřených na chytré hospodaření s vodou, tak u projektů zaměřených na odstraňování nelegálních skladů odpadů a nebezpečných ekologických zátěží," uzavírá ministr životního prostředí Richard Brabec.

Vstup na seminář je pro registrované zdarma, registrovat se lze na www.unni-konference.cz . V případě dotazů pište na seminare@sfzp.cz.

Místo a konání seminářů ,,Boj se suchem a ekologickými zátěžemi":

  • 26. července 2016 / Ostrava
    Magistrát města Ostravy, Prokešovo náměstí 8, sál zastupitelstva, 3. patro
  • 27. července 2016 / Praha
    Magistrát hlavního města Prahy, Mariánské náměstí 2, Praha 1, sál zastupitelstva, 1. patro
  • 2. srpna 2016 / Brno
    Magistrát města Brna, Dominikánské náměstí 1, Sněmovní sál, 1. patro


Pozvánka na semináře (pdf)


Poznámky:
[1] podrobné informace k výzvě č. 6/2016 z Národního programu Životní prostředí
[2] podrobné informace k výzvě č. 8/2016 z Národního programu Životní prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů