Úterý, 19. března 2024

Likvidace lagun po Ostramu se asi opět posune, nejméně o dva roky

Likvidace lagun po Ostramu se asi opět posune, nejméně o dva roky

Likvidace ropných lagun po chemičce Ostramo v Ostravě, jejichž odstranění se řeší už více než 20 let, se zřejmě minimálně o dva roky opět posune. Důvodem je požadavek ministerstva životního prostředí (MŽP) na nové posouzení vlivu na životní prostředí (velká studie EIA). ČTK to sdělila společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která výběrové řízení na likvidaci kalů vyhrála. Hrozí podle ní i to, že se odstranění kalů bude muset odložit úplně.

Mluvčí MŽP Petra Roubíčková ČTK sdělila, že projekt dotěžení kalů z lagun Ostramo sice na původní záměr navazuje, ale jde o nový projekt, který musí projít stejným zákonným procesem jako každý jiný. Riziko ohrožení projektu, jak je prezentuje společnost AVE CZ, ale ministerstvo nevidí. "Proces EIA lze dokončit za šest měsíců od předložení dopracované dokumentace EIA, kterou ale zatím navrhovatel projektu na MŽP nepředložil," uvedla mluvčí.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v ČR. Obyvatele v okolí obtěžují zejména zápachem. Jejich likvidaci provázejí problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Z lagun už bylo vytěženo na 200.000 tun kalů, jenže se ukázalo, že tam jsou další desítky tisíc tun odpadu, s nimiž se nepočítalo. Právě tyto takzvané nadbilanční kaly má odstraňovat společnost AVE CZ, podle smlouvy na to má tři roky, odtěžení má stát 429 milionů korun. Kromě kalů je ale nutné vyčistit i dekontaminovanou zeminu.

AVE CZ sdělila, že upozorňuje ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) na závěry zjišťovacího řízení MŽP, které jsou podle ní nezákonné, a žádá jej o jeho zrušení a opětovné posouzení. Požadavek nové studie EIA je podle firmy neodůvodněný. "Pokud by MŽP na svém nešťastném rozhodnutí trvalo, reálně hrozí, že se celý proces likvidace kalů minimálně o dva roky prodlouží a že k odstranění kalů z ostravských lagun nakonec vůbec nedojde," uvedl jednatel AVE CZ Roman Mužík.

Společnost podle něj velmi transparentně a do detailu popsala způsob, jakým chce nadbilanční kaly upravovat. "Tento způsob je prakticky identický s technologií, která již byla v uplynulém období v lagunách využita a na kterou MŽP již kladné stanovisko EIA vydala," uvedl Mužík. Navíc by se podle něj oproti původní zakázce zpracovávalo celkově menší množství kalů a také by se denně pracovalo kratší dobu, aby zátěž pro okolí byla co nejmenší. Pracovalo by se i za neustálého dohledu monitorovacích stanic.

"MŽP náš záměr již jednou posuzovalo, souhlas MŽP s prováděcím projektem byl dokonce podmínkou účasti v zadávacím řízení předcházejícím uzavření prováděcí smlouvy se státním podnikem Diamo. Nevidíme tedy důvod, proč nyní celý proces likvidace kalů, který navíc bude probíhat ve velice přísném režimu odstraňování nebezpečných odpadů, by měl sám stát neúměrně a zbytečně prodlužovat," uvedl Mužík.

Podle ředitele sanací AVE CZ Radka Halbicha je opětovné posuzování vlivu na životní prostředí zbytečné. "Pokud by na něm ministerstvo trvalo, jeho postup by byl v přímém rozporu s veřejným zájmem na ochraně životního prostředí před důsledky existující ekologické zátěže," uvedl Halbich.

Mluvčí MŽP uvedla, že v dokumentaci musí být detailně zhodnoceny vlivy záměru, což v předloženém oznámení nebylo zpracováno dostatečně. "V rámci dokumentace bude mimo jiné nutné dopracovat rozptylovou a hlukovou studii, které budou podkladem pro stanovení zmírňujících opatření (například nastavení technických nebo provozních opatření k zamezení úniků znečištění do ovzduší během odtěžby)," uvedla Roubíčková. Cílem je minimalizovat vlivy odtěžování kalů na životní prostředí a zdraví lidí.

"Výsledná likvidace kalů v ostravských lagunách bude zcela nepochybně představovat zlepšení stávajícího stavu životního prostředí v regionu, to ale neznamená, že v zájmu údajné časové úspory (jak ji prezentuje AVE) bude MŽP postupovat nezákonně a odpustí oznamovateli standardní proces, kterým musí projít každý oznamovatel, jehož záměr či realizace záměru bude mít významné vlivy na životní prostředí a veřejné zdraví," uvedla Roubíčková.

Uvedla, že při dodržení zákonných lhůt lze projekt uskutečnit tak, aby nebyl překročen navržený harmonogram. "Základní podmínkou pro splnění časového harmonogramu ale je, že povolovací proces bude probíhat zákonně a nedojde k jeho napadení," uvedla Roubíčková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů