Úterý, 19. března 2024

Státní garance za ekologické škody v pololetí klesly

Státní garance za ekologické škody v pololetí klesly

Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci června 153,4 miliardy korun. Ve meziročním srovnání tak garance klesly o miliardu korun. Vyčerpáno bylo 51,1 miliardy korun. Vyplývá to z pravidelného materiálu, který ČTK poskytlo ministerstvo financí. Od roku 1991 do konce loňského roku ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za více než 175,7 miliardy korun.

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže. MF již čelilo například žalobě kvůli zadávání zakázek na odstranění starých ekologických škod, a to od firmy SAP Mimoň. Podle ministerstva bylo soudní jednání odvoláno a odročeno na neurčito. Nyní úřad vede jednání o možném smírném řešení sporu.

Ve srovnání s koncem června 2015 se o pět snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Aktuálně tak má MF smlouvu se 163 firmami. Na konci loňského roku to bylo 167 smluv. MF během prvního pololetí ukončilo ekologické závazky vůči čtyřem partnerům s celkovou garancí 244,5 milionů korun. V průběhu sanací firmy z těchto garancí vyčerpaly 175 milionů korun. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvu zveřejňuje MF na internetu.

Loni v listopadu uvedl ministr financí Andrej Babiš, že ministerstvo financí je schopné ušetřit na ekologických zakázkách zhruba polovinu z dříve předpokládaných výdajů. MF by tak mělo ušetřit na odstranění starých ekologických škod 25 až 30 miliard korun ve srovnání s vítěznou nabídkou 57 miliard Kč v tendru na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou z roku 2008. Tuto zakázku vypsalo MF za ministra financí Miroslava Kalouska. Vláda Petra Nečase ji ale v roce 2011 zrušila.

Stát tak nyní pokračuje v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů