Úterý, 19. března 2024

Křižanov hledá cestu, jak se zbavit znečištění po varně pervitinu

Křižanov hledá cestu, jak se zbavit znečištění po varně pervitinu

Městys Křižanov s 1800 obyvateli hledá obtížně cesty, jak se zbavit znečištění po velké nelegální varně pervitinu. Policie ji zlikvidovala v dubnu. Toxickými látkami je ale podle dosavadních zjištění kromě soukromého objektu znečištěno i okolí, včetně spodní vody. Jednání s úřady podle starostky Marie Smejkalové ztěžuje fakt, že pro likvidaci takové zátěže nemají stanoven postup. O průzkum území se podle zjištění ČTK postará Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

"U nás není počítáno s metamfetaminem nikde v tabulkách," uvedla Smejkalová. Městys přitom potřebuje mít potvrzeno, že má kontaminovanou oblast, aby mohl požádat o dotaci ministerstvo životního prostředí. Dům s nelegální varnou je obklopen obytnou zástavbou, blízko něj je také zdravotní středisko. Případ komplikuje i to, že území nese další zátěž kdysi způsobenou průmyslovou výrobou.

"Hygienická služba nepovoluje varny pervitinu a proto je taky nekontroluje. Neexistuje vůbec norma na škodliviny z toho vzniklé," potvrdil Jan Říha, ředitel krajské hygienické stanice. Vstoupil tak do debaty o kauze, již na dnešním zasedání krajského zastupitelstva Vysočiny otevřel zastupitel za opoziční lidovce Vít Kaňkovský. Uvedl, že jako poslanec už ve Sněmovně v této věci interpeloval ministra zdravotnictví.

I v případě přiznání státní podpory na sanaci by zřejmě Křižanov potřeboval pomoc s úhradou povinného podílu žadatele. Náklady na zřejmě půjdou do milionů korun.

Ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec uvedl, že specializovaná laboratoř nabídla, že v budově s varnou otluče omítky a zdivo vyčistí omýváním chemikáliemi, což by prý stálo 40 až 50 milionů. Podle Kadlece v minulých letech takový postup u žádné odhalené varny v zemi nebyl použit. "Všude se to nechalo vyvětrat a po čase škodlivé látky vytěkaly," řekl. Jestli je Křižanov v tomto případě unikátním případem, by podle něj měla potvrdit nějaká autorita ověřená veřejnou správou.

Průzkum lokality teď nechá udělat Česká inspekce životního prostředí. "Budou se odebírat vzorky vody v širším okolí, budou se dělat vrty," řekl ČTK ředitel havlíčkobrodského inspektorátu Jan Panský. Výsledky by měly být známy během podzimu. Pokud se znečištění potvrdí, bude inspekce hledat jeho původce. Jinak bude zřejmě na Křižanovu, aby požádal o podporu na sanaci stát.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů