Úterý, 19. března 2024

500 milionů z OPŽP na likvidaci starých ekologických zátěží

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlásily novou výzvu v Operačním programu Životní prostředí.

500 milionů z OPŽP na likvidaci starých ekologických zátěží

Příjemci dotací si v ní rozdělí půl miliardy korun, 30 milionů korun je určeno na analýzu rizik ekologických zátěží a 470 milionů korun na jejich sanaci. Žádosti o dotaci mohou od 1. října 2016 do 6. ledna 2017 podávat zejména subjekty zajišťující likvidaci ekologických zátěží, ale i obce, kraje nebo obecně prospěšné společnosti.

,,Hrozbu pro životní prostředí nepředstavují jen staré ekologické zátěže jako takové, ale i smutný fakt, že často tyto kontaminované lokality přitahují různé nezodpovědné subjekty k jejich dalšímu zanášení odpadem. Nevyřešené staré ekologické zátěže jsou tak stále aktuálním problémem, který průběžně řešíme. I proto jsme nyní vyhlásili další výzvu na jejich zmapování, vyhodnocení a jejich následnou sanaci," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Staré ekologické zátěže jsou definované jako kontaminovaná místa, kde byl závadný stav způsoben státními podniky v období před jejich privatizací. Naopak za starou ekologickou zátěž nelze označit černou skládku.

,,Prostřednictvím výzvy bude možné zajistit sanaci nejvážněji zasažených lokalit, u nichž analýza rizik prokázala kontami­naci, která představuje vážnou hrozbu pro lidské zdraví i životní prostředí, například pro podzemní vody, ekosystémy apod. Dále můžou dotaci získat projekty na vyčištění lokalit zasažených nebezpečnými chemikáliemi. Konkrétně jde třeba o skládky pesticidů nebo lokality kontaminované polychlorovanými bifenyly," upřesňuje ministr Brabec.

,,U projektů řešících sanace vážně kontaminovaných lokalit musí být součástí žádosti o dotaci i takzvané závazné stanovisko Ministerstva životního prostředí. Podklady pro jeho vydání je nutné na ministerstvo předložit nejpozději do 1. listopadu letošního roku," doplňuje k pravidlům výzvy Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

O dotaci v maximální výši 85 % mohou žádat zejména subjekty, které zajišťují likvidace ekologických zátěží, ale například i obce, kraje městské části nebo příspěvkové organizace. Rozdělovat se mezi ně bude 500 milionů korun, přičemž větší část půjde na samotnou sanaci, tedy na vyčištění vážně kontaminovaných lokalit.

,,Finanční podporu lze využít i na úhradu průzkumných prací nebo na zpracování analýz rizik kontaminovaných nebo potenciálně kontaminovaných lokalit. Projekty sanací či analýz rizik (realizace průzkumných prací) černých skládek nejsou způsobilým nákladem. Na jejich likvidaci aktuálně nabízí dotace Národní program Životní prostředí [1] ve výši 100 milionů korun," informuje Valdman a zároveň dodává, že výzva z Národního programu Životní prostředí, která končí koncem letošního roku, je určena především krajům a obcím, které se potýkají s problémy rizikových ekologických zátěží s neznámým původcem, nebo původcem, který se nemá sám k nápravě.

Sanaci starých a nových ekologických zátěží MŽP podporuje dlouhodobě. V Operačním programu Životní prostředí 2007-2013 šlo na jejich průzkum a sanaci více než 5 miliard korun z Fondu soudržnosti v 8 výzvách. V současném Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 byly na tato opatření prozatím vyhlášeny tři výzvy, v rámci kterých bylo podáno 66 žádostí s požadavkem dotace z EU přes jednu miliardu korun.

Dokumenty k 44. výzvě: www.opzp.cz.

Poznámky:

[1] Jedná se o výzvu č. 6/2016 z Národního program Životní prostředí, viz zde: www.mzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů