Čtvrtek, 28. března 2024

Priorita přináší přehled nových výzev

Státní fond životního prostředí ČR nabízí zvýhodněné půjčky na pokrytí povinné finanční spoluúčasti u zmíněných projektů na další zpracování a využití odpadů.

Priorita přináší přehled nových výzev

Čerpání aktuálně nabízených zvýhodněných půjček je podmíněno získáním dotace ve 41. výzvě Operačního programu Životní prostředí. Zájemci o půjčku s fixním úrokem již od 0,45 procenta o ni mohou požádat současně s žádostí o dotaci z programu i dodatečně.

Zvýhodněné půjčky jsou také nabízeny příjemcům dotací u projektů zaměřených na energetické úspory a vodohospodářskou oblast. Příjemci dotací z Operačního programu Životní prostředí mohou díky těmto půjčkám pokrýt až sto procent celkových způsobilých výdajů na jimi realizované projekty.

Nově Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím SFŽP ČR vyhlásilo 38., 42. a 43. výzvu k podávání žádostí o dotaci v Operačním programu Životní prostředí. Výzvy nabízejí dotace na výstavbu oddílných kanalizací a modernizaci a intenzifikaci čistíren odpadních vod a na výstavbu přivaděčů a rozvodných sítí pitné vody. Dotaci lze získat i na pořízení a instalaci technologií na odstraňování fosforu v čistírnách odpadních vod. Další novou výzvou je 44. výzva, která navazuje na 6. a 7. výzvu operačního programu, která podpoří projekty zaměřené na analýzu rizik a sanaci starých ekologických zátěží.

Novinkou je i to, že kraje získají dalších 300 milionů korun na výměnu neekologických zdrojů tepla domácnostmi v první výzvě takzvaných kotlíkových dotací. Pozadu nezůstává ani Národní program Životní prostředí, který právě teď nabízí dotace na denní a pobytové environmentální výukové programy pro žáky mateřských, základních a středních škol.

Priorita č. 9/2016 (pdf)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů