Pátek, 29. března 2024

Potápěči mapující Hranickou propast získají Cenu města

 Potápěči mapující Hranickou propast získají Cenu města

Potápěči České speleologické společnosti z Hranického krasu, kteří dlouhodobě zkoumají hlubiny Hranické propasti, získají cenu města Hranic. Rozhodli o tom ve čtvrtek zastupitelé. Město tím chce ocenit jejich dlouholetý výzkum i výsledky práce, která nedávno dostala propast na seznam nejhlubší zatopené jeskyně na světě. Cenu města převezmou v lednu, sdělil dnes ČTK mluvčí radnice Petr Bakovský.

"Speleologové získali toto ocenění za systematický výzkum Hranické propasti, který začal již v roce 1963. Tento výzkum je ztížen podmínkami, které v propasti panují. Přesto se průzkumem propasti nepřetržitě zabývá už několikátá generace jeskynních potápěčů obětujících vlastní finance, úsilí, dovednosti i zdraví," uvedl Bakovský. Připomněl, že jejich systematická týmová práce stále přináší nové poznatky o propasti, její morfologii, hloubce, genezi či výplních.

Výzkum přinesl i řadu hloubkových potápěčských rekordů. Člen týmu David Čani je držitelem současného českého hloubkového rekordu 180,4 metru, ještě do větších hloubek se dostal Polák Krysztof Starnawski, který s potápěním v Hranické propasti začal v roce 1997. Postupně zde posouval hranice dosažených hloubek, v říjnu 2012 se potopil až do 225 metrů.

Odborníci propast zkoumají také sondami, které postupně posouvají dosavadní zmapované údaje o její hloubce. Při posledním výzkumu letos v září dostali potápěči svým výzkumem Hranickou propast na seznam nejhlubší zatopené jeskyně na světě. Česko-polská expedice spustila sondu pomocí robota až do 404 metrů. Dna však nedosáhla, měření zastavil konec kabelu. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

Cena města, kterou Hranice udělují autorům významných děl, objevů a vědeckých prací nebo osobám a kolektivům, kteří podali mimořádný výkon, dosáhli významných úspěchů a mají vztah k městu, získá kromě speleologů také kameraman Petr Čepický. Podílel na známých televizních pořadech, na mnohých z nich se podílí také jako autor a režisér, doplnil mluvčí radnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů