Úterý, 19. března 2024

Slovensko zaplatí likvidaci skládek a znečištěných lokalit

Slovensko zaplatí likvidaci skládek a znečištěných lokalit

Slovensko na sebe převezme sanaci vybraných skládek odpadů a znečistěných lokalit po někdejších podnicích a armádě. Rozhodla o tom dnes vláda premiéra Roberta Fica. Práce plánuje financovat i z evropských fondů.

Slovenské ministerstvo životního prostředí bude odpovědné také za sanaci skládky toxického odpadu po bratislavském podniku Chemické závody Juraja Dimitrova (CHZJD). Společnost byla předchůdcem firmy Istrochem, kterou v minulosti ovládla skupina Agrofert nynějšího českého ministra financí Andreje Babiše a v roce 2006 ho zařadila pod svou chemičku Duslo v jihoslovenském městě Šaľa.

Duslo podle slovenských úřadů za zmiňovanou skládku neodpovídá. Z dřívějších informací vyplývá, že privatizační smlouva neobsahovala podmínku, aby nový majitel Istrochemu sanoval skládku po CHZJD na vlastní náklady.

Skládka CHZJD v okrajové části Bratislavy byla povolena v roce 1966 a uzavřena o 13 let později. Z geologického průzkumu skládky vyplynulo, že se tam ve vysoké koncentraci nacházejí například pesticidy, herbicidy nebo arzen, které představují riziko pro obyvatele. Finančně méně nákladnou alternativou sanace skládky je provedení vrtů a vytvoření nepropustné vrstvy, kterou loni slovenské ministerstvo životního prostředí vyčíslilo na maximálně 20 milionů eur (540 milionů Kč).

Slovenská vláda rozhodla, že ministerstvo životního prostředí a ministerstvo obrany budou odpovídat za sanaci dalších znečištěných lokalit. Kromě skládek jde také o kontaminované plochy v kasárnách po činnosti někdejší československé armády a sovětských vojsk.

Na Slovensku jsou desítky znečištěných lokalit, které představují riziko pro životní prostředí. Vláda letos v lednu schválila program sanace environmentálních zátěží, jehož realizace by si měla do roku 2021 vyžádat 210 milionů eur (5,7 miliardy Kč). Z evropských fondů by na tento účel stát mohl čerpat 180 milionů eur (4,9 miliardy Kč).

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů