Úterý, 19. března 2024

Lhenice mohou začít se sanací skládky toxických odpadů. Dostanou na ni od MŽP 20 milionů

Lhenice mohou začít se sanací skládky toxických odpadů. Dostanou na ni od MŽP 20 milionů

Lhenice se zbaví letité skládky nebezpečných odpadů a jedovatých chemikálií. Ministr Richard Brabec dnes při návštěvě Jihočeského kraje předal zástupcům obce rozhodnutí o poskytnutí 20milionové dotace na sanaci bývalého areálu agrochemického podniku, kde leží přes 700 tun odpadů a nebezpečných chemických látek. Lhenice spolu s dalšími 23 projekty uspěly se žádostí o finanční příspěvek z Národního programu Životní prostředí.

,,Tato skládka je časovaná ekologická bomba. Víc než 12 let se ji nedařilo odstranit kvůli problémům s vlastníkem, který zkrachoval a v areálu zanechal stovky tun odpadů obsahujících toxické látky. Mnohé z nich bezprostředně ohrožují zdraví občanů i místní životní prostředí. Právě na takové akutní stavy jsme v loňském roce spustili jedinečný dotační program, který tyto dlouhodobě problematické ekologické zátěže pomáhá vyřešit. K 20milionové dotaci z našeho Národního programu Životní prostředí na likvidaci těch nejvíce ohrožujících odpadů dostanou Lhenice ještě zvýhodněnou půjčku 5 milionů Kč na dofinancování sanace od Státního fondu životního prostředí," řekl ministr Richard Brabec při prohlídce areálu bývalého agrochemického podniku (ACHP) ve Lhenicích, kde léta leží přes 700 tun nebezpečných odpadů a chemikálií. Starostce Marii Kabátové při té příležitosti předal rozhodnutí o poskytnutí dotace na sanaci této skládky.

,,Problém s uloženými nebezpečnými odpady jsme se snažili řešit více než deset let na různých úřadech a institucích, ale bohužel bezúspěšně. Koncem loňského roku se nám podařilo navázat úspěšná jednání v této kauze s vedením Státního fondu životního prostředí a s Ministerstvem životního prostředí a začali jsme připravovat žádost do Národního programu Životní prostředí na likvidaci těch nejvíce nebezpečných odpadů, které jsou v areálu uloženy. Pro mne osobně je tento den začátkem šťastného konce - Lhenice bez nebezpečné ekologické zátěže," uvádí starostka Lhenic Marie Kabátová.

Právě na odstranění takovýchto akutních ekologických zátěží s neznámým původcem je program, který loni MŽP nově otevřelo [1], určený. ,,Podpořili jsme z něj například už likvidaci skládky v Hůrách v jižních Čechách, odstranění odpadů z bývalé olejny v Lovosicích, chemikálií a odpadů v areálu Vitka Textiles v Brněnci, ale i dalších," dodává ministr Brabec [2].

V Jihočeském kraji ministr navštívil rovněž Malenice, které získají 1,8 milionu Kč na vybudování nové studně. Ta vznikne úpravou a dovybavením stávajícího průzkumného hydrogeologického vrtu a zajistí obyvatelům obce dostatek kvalitní pitné vody, s čímž měly Malenice zejména v poslední době kvůli suchu problém.

Celkem 24 schválených projektů z Národního programu ŽP získá 86 milionů Kč

Společně s projekty Lhenic a Malenic ministr Brabec schválil v posledním týdnu dotaci pro dalších 22 projektů z Národního programu Životní prostředí. Celkem půjde na jejich realizaci 86 milionů Kč. Na odstranění odpadů z nelegálního skladu získá 7,5 milionu Kč také obec Pěnčín. Finanční podporu získají také projekty zaměřené na odstranění zápachu, mezi nimi např. i podnik AZOS CZ, s. r. o, který získá dotaci 8,5 milionu Kč. Podpořeny budou rovněž projekty zaměřené na průzkum, posílení a budování zdrojů pitné vody. A tzv. motivační dotaci obdrží i tři obce oceněné v soutěži Zelená stuha.

Zvýhodněné půjčky na spolufinancování projektů realizovaných z OPŽP

Ministr Brabec společně s projekty schválil i udělení zvýhodněných půjček od Státního fondu životního prostředí ČR v celkové výši téměř 58 milionů Kč čtyřem vodohospodářským projektům podpořeným z Operačního programu Životní prostředí.

,,Půjčky od Fondu jsou v kombinaci s dotací z OPŽP ideální formou financování projektů. Tyto půjčky mají fixní roční celkové náklady často i pod 1 % a fixovány jsou po dobu 10 let. Zejména je využijí malé obce, kterým umožní nezatížit obecní rozpočet jednorázovou velkou investicí," uzavírá ministr Brabec.

Poznámky:

[1] Více zde: www.mzp.cz.

[2] Aktuálně běží třetí pokračování tohoto programu, který v červnu MŽP otevřelo nově nejen pro obce s rozšířenou působností, ale i pro menší obce, které se s problémem léta neřešených ekologických zátěží a skládek marně potýkají. Žádosti je možné podávat až do 16. prosince 2016, víc zde: www.mzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů