Čtvrtek, 28. března 2024

O zákazu kožešinových farem Sněmovna rozhodne asi až na jaře

 O zákazu kožešinových farem Sněmovna rozhodne asi až na jaře

O zákazu kožešinových farem, který by mohla přinést poslanecká novela o ochraně zvířat, bude Sněmovna rozhodovat asi na jaře. Její zemědělský výbor se dnes rozhodl až do půlky března prodloužit lhůtu na úpravy novely tak, aby se podařilo dospět ke shodě na její výsledné podobě.

Novelu předložilo pět desítek poslanců, což je čtvrtina členů dolní komory. Argumentovali hlavně tím, že podmínky na kožešinových farmách neodpovídají potřebám divokých zvířat, a etickými důvody. Oponenti zákazu se obávají mimo jiné toho, že by vedl ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy.

Farmy by podle předlohy měly skončit do roku 2019. Jejich provozovatelé by mohli žádat kompenzace od státu, ty by ale podle návrhu neměly být nárokové. Předloha by měla zakázat "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo primárně za účelem získání kožešin". Netýkala by se tedy třeba chovu králíků nebo nutrií.

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání přečkala hlasování o návrhu na zamítnutí už v prvním čtení a nyní zamíří k posouzení do zemědělského výboru a do výboru pro životní prostředí. Budou na to mít tři měsíce místo obvyklých dvou.

Zemědělský výbor, který plénum určilo jako hlavní, se už loni na podzim shodl na tom, že podmínky pro chovy kožešinových zvířat by se měnit neměly. Novela i kvůli tomu čelila požadavku na zamítnutí už v listopadovém úvodním kole schvalování.

V Česku je podle informací, které zazněly při sněmovním projednávání, aktivních devět kožešinových farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně 20.000. Počet farem se dlouhodobě snižuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů