Čtvrtek, 28. března 2024

Češi pomohli Gruzii v prevenci závažných havári

Češi pomohli Gruzii v prevenci závažných havári

Poskytnutí asistence a zkušeností českých expertů Ministerstvu životního prostředí a ochrany přírodních zdrojů Gruzie při implementaci tzv. "Major Accident Prevention" (dále jen "MAP", prevence závažných havárií) byl hlavním cílem projektu "Budování kapacit v oblasti prevence závažných havárií v Gruzii", který byl zahájen v listopadu 2014 a financován z prostředků zahraniční rozvojové spolupráce České republiky.

V rámci tohoto projektu Česká republika prostřednictvím České rozvojové agentury pomáhá s přípravou legislativního rámce a s posílením implementačních kapacit gruzínských institucí, a tím vytváří předpoklady k systémovému řešení problematiky MAP na standardní mezinárodní úrovni v souladu s předpisy EU a zároveň s úmluvou UNECE TEIA (Transboundary Effects of Industrial Accidents).

V rámci projektu bylo vypracováno doporučení pro harmonizaci stávající legislativy s předpisy EU a relevantními multilaterálními environmentálními úmluvami, zpracován návrh zákona a souvisejících metodik a vyhlášek. Inspekce životního prostředí byla dále vybavena vzorkovacím a detekčním vybavením nezbytným pro terénní práce v případě nebezpečného úniku chemických látek do životního prostředí.

Hlavním partnerem projektu je Ministerstvo životního prostředí a ochrany přírodních zdrojů a dále bylo úzce spolupracováno s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem Ekonomie.

Součástí projektu bylo intenzivní školení národních expertů (příslušná ministerstva a Inspekce životního prostředí) v oblasti základního legislativního rámce, inspekčních postupů a vzorkování v případě havarijní situace. Závěrečné školení, workshop a také veřejné představení nového zákona proběhne v Tbilisi ve dnech 27. 2. - 1. 3. 2017.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů