Úterý, 19. března 2024

PŘES 300 MILIONŮ Z EVROPSKÝCH FONDŮ POMŮŽE S LIKVIDACÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ I S PROTIPOVODŇOVÝMI OPATŘENÍMI

PŘES 300 MILIONŮ Z EVROPSKÝCH FONDŮ POMŮŽE S LIKVIDACÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ I S PROTIPOVODŇOVÝMI OPATŘENÍMI

Dotaci v celkové výši přesahující 208 milionů korun si mezi sebe rozdělí 16 projektů, které žádaly o podporu ve 44. výzvě Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Ta nabízela až půl miliardy na sanaci vážně kontaminovaných lokalit a na analýzu rizik. Mezi úspěšnými projekty je sanace staré galvanovny bývalého podniku Jihlavan s. p., která z evropských fondů obdrží přes 100 milionů korun. Téměř 30 milionů pomůže se sanací staré ekologické zátěže společnosti Navos v Boršově u Kyjova. Zpracování analýzy rizik pro bývalé skládky odpadů v k. ú. Budislav podpoří šestimilionová dotace.

Na povodňovou ochranu intravilánu byla zaměřena 45. výzva OPŽP. Dotaci bylo možné získat na plošná povrchová a podpovrchová retenční a vsakovací zařízení. Podporu v celkové výši téměř 20 milionů korun obdrží pět projektů. Mezi nimi například Písečná v Pardubickém kraji, která na přírodě blízká protipovodňová opatření získá příspěvek téměř 8,5 milionu korun.

Souhrnná částka přes 98 milionů korun byla schválena 50 žadatelům, kteří o dotaci na protipovodňová opatření žádali ve 47. výzvě OPŽP. Z finančního příspěvku se mohou radovat České Budějovice, které na výstavbu, modernizaci a doplnění varovných, hlásných a předpovědních systémů obdrží přes 11 milionů korun. Dotaci získá i Děčín na zpracování digitálního povodňového plánu a vybudování varovného a výstražného systému.

Schválené projekty

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů