Úterý, 19. března 2024

Brazilští horníci objevili obří smaragd za deset miliard korun

Brazilští horníci objevili obří smaragd za deset miliard korun

Skupina brazilských horníků narazila při práci v dole na severovýchodě země na obří smaragd vážící 360 kilogramů. Znalci mimořádný zelený drahokam ocenili na 450 milionů dolarů (10,6 miliardy korun). Cenný kámen krátce po nálezu od důlní společnosti koupil místní zámožný podnikatel, uvedla v úterý televize Globo.

Havíři objevili smaragd na konci dubna v hloubce 200 metrů v dole Carnaíba v severovýchodním brazilském státě Bahía. Na vyproštění kamene vysokého 1,3 metru ze země byla potřeba těžká technika.
Nález hodnotného minerálu se dostal na veřejnost až tento týden, když advokát zastupující nového majitele médiím oznámil, že již úřady vydaly certifikát o jeho původu, který je nutný k prodeji smaragdu. Kupec s ohledem na svou bezpečnost nechtěl zveřejnit identitu, známa není ani prodejní cena.
V oblasti Carnaíba byl před 16 lety nalezen jiný gigantický smaragd, který dlouho poutal pozornost médií. Kámen o hmotnosti 340 kilogramů byl tajně bez potřebného povolení vyvezen do Spojených států a brazilské úřady se obrátily na soud se žádostí o jeho vydání. Spor vlekoucí se dlouhá léta skončil předloni zamítavým verdiktem a smaragd zůstal v USA.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů