Úterý, 19. března 2024

Z areálu Jihočeské plynárenské bylo odstraněno 100.000 tun odpadu

Z areálu Jihočeské plynárenské bylo odstraněno 100.000 tun odpadu

Energetická společnost E.ON předpokládá, že letos bude pokračovat sanace ekologické zátěže v českobudějovickém areálu Jihočeské plynárenské. Stát dosud za práce zaplatil téměř 200 milionů Kč. Záchrana čtyřhektarového areálu je z 90 procent hotová, zmizelo téměř 100.000 tun nebezpečných odpadů. Zbývá sanovat na čtyřech místech znečištěné podzemní vody a v jednom místě zeminy. ČTK to dnes řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Jihočeská plynárenská patří od roku 2006 pod E.ON. Rozsahem zátěže se řadí areál mezi největší likvidované ekologické staré zátěže v kraji spolu s bývalým závodem MAPE Mydlovary.
Ekologická zátěž v areálu vznikla kvůli výrobě svítiplynu, která trvala od roku 1868 do roku 1970. Půdu a podzemní vody znečistily uhelný dehet, čpavkové vody, oxidy železa, koks, škvára i olej z plynojemů. "Byla tu rizika úniku do podzemních vod, možné ohrožení kvality vody v Dobrovodské stoce i podzemní vody v domovních studních," řekl Vácha.
Ministerstvo financí loni v listopadu oznámilo, že zařadí areál na seznam priorit zadávání veřejných zakázek v letošním roce. Z aktualizované analýzy rizika plyne, že zdravotní nebo ekologická rizika pro další využití areálu již neexistují, ale nejsou dodrženy některé limity pro podzemní vody, které stanovila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).
"Při doprůzkumu v roce 2013 se zjistilo, že znečištění tu skutečně je. Vznikla nová projektová dokumentace, je schválená, teď by mělo ministerstvo vypsat výběrové řízení na zhotovitele," řekl ČTK ekolog z E.ON Pavel Sobotka. Loni v létě, když se budovala nová kanalizace, se v odtěžené zemině našly ropné látky. Nyní se čeká, zda dodatečný průzkum prokáže nadlimitní znečištění. Další část sanace by podle Váchy mohla začít letos, potrvá dva roky, dalších 25 měsíců monitoring. Areál, v němž sídlí také jihočeská redakce České televize, pak bude chtít E.ON pravděpodobně prodat.
V době privatizace Jihočeské plynárenské se stát zavázal, že ekologickou zátěž odstraní. Průzkum a sanace začaly v roce 1996, v areálu se tehdy našlo osm ohnisek znečištění zemin. V letech 2007 až 2011 se z podzemních vod odstranilo 472 kilogramů ropných látek a odvezlo 78.845 tun nebezpečného odpadu, 15.219 tun kontaminovaných zemin a 234 tun kontaminovaných betonových konstrukcí. Zbouraly se zbytky domů, autodílna, některé zpevněné plochy, silnice a zídky v areálu.
"Tady bylo tolik vrtů, a když se hráblo do země, zjistilo se, že jsou tu věci, o kterých se vůbec nevědělo. U plynojemu byla dvacetikubíková dehtová jímka, vykopaly se tři pětadvacetikubíkové nádrže se čpavkovou vodou," řekl ČTK Jan Tůma, ekolog pracující pro E.ON.
V roce 2006 podala ČIŽP na Jihočeskou plynárenskou exekuční návrh, protože stát neplnil rozhodnutí inspekce. Návrh byl téhož roku zastaven. "Máme drobné indicie, že se to možná bude opakovat, další termíny se opět neplní," řekl Sobotka.
E.ON ČR zásobuje elektřinou 1,5 milionu lidí, především z jižních Čech a jižní Moravy. Na trhu s plynem v ČR má firma podíl zhruba devět procent.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů