Pátek, 29. března 2024

Pavel Poc: Limity pro karcinogenní kadmium se podařilo obhájit!

Pavel Poc: Limity pro karcinogenní kadmium se podařilo obhájit!

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) odhlasoval stanovisko k Nařízení o CE hnojivech, kde je Pavel Poc stínovým zpravodajem frakce socialistů a demokratů. Nové nařízení o hnojivých výrobcích mimo jiné zavádí limity kontaminantů, především jedovatého kadmia ve fosforečných hnojivech a otevírá cestu pro větší využití organických hnojiv a hnojiv na bázi odpadů.

,,Přes odpor pravice se mi podařilo obhájit limity obsahu kadmia, které jsou z hlediska ochrany zdraví zásadní. Hlasování pléna Evropského parlamentu je naplánováno na září. Nařízení o hnojivech je jedním z pěti návrhů k balíčku cirkulární ekonomiky, zbylé čtyři jsou již ve fázi vyjednávání s Radou a Komisí," upřesňuje Pavel Poc, místopředseda Výboru ENVI.

Jako stínový zpravodaj S&D ENVI pro návrh Nařízení ke hnojivým výrobkům s označení CE (legislativní balíček Cirkulární ekonomiky) vyjednal dr. Poc kompromis týkající se limitů kadmia ve fosforečných hnojivech, který se shoduje se stanoviskem ČR a který se podařilo prosadit navzdory opozici hlavní zpravodajky. Výsledek hlasování ve Výboru 34 pro 15 proti 17 se zdrželo. Hlasování ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO) je naplánováno na červenec, plenární hlasování na září.

,,Kadmium pocházející z fosforečných hnojiv se dostátá do půdy a je přijímáno rostlinami. Ze zemědělských plodin už kadmium nelze nijak odstranit a dostává se do našich potravin. Kadmium je velmi jedovatá látka, je klasifikováno jako karcinogenní, mutagenní a reprotoxické. Není možné dávat přednost ziskům z dovozu nekvalitní fosfátové suroviny před lidským zdravím," dodává Poc.

Nové nařízení o hnojivech obecně zavádí limity kontaminantů, čímž se odstraní současný nevyhovující stav. Systém definovaných použitelných surovin by přispěl ke garanci bezpečnosti výrobků. Národní předpisy budou zachovány a dávají tak podnikatelům větší možnost se rozhodnout, zda budou své výrobky označovat značkou CE.

RNDr. Pavel Poc, předseda europoslanců za ČSSD

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů