Čtvrtek, 28. března 2024

Pět školek dostane další grant na proměnu své zahrady

Pět školek dostane další grant na proměnu své zahrady

Sen o nové, lépe fungující zahradě pro děti se pro pět pražských škol posunul opět o něco blíž realitě. Nadace Proměny, která pomáhá rozvíjet školní zahrady, mezi ně během prázdnin rozdělí celkem 3.250.000 Kč. Školy se díky tomu ještě do konce letošního roku mohou pustit do prvních kroků při obnově zahrady, kterou - rovněž ve spolupráci s nadací - připravovaly během několika uplynulých měsíců.

Pět pražských mateřských škol Nadace Proměny vybrala v říjnu loňského roku z 54 žadatelů o grantovou podporu z programu Zahrada hrou: Fakultní MŠ se speciální péčí Arabská (Praha 6), Fakultní MŠ při Univerzitě Karlově Na Výšinách (Praha 7), MŠ U Uranie (Praha 7), MŠ Vodnická (Praha 4 - Újezd) a ZŠ a MŠ Praha 9 - Koloděje. Každá ze škol dostala možnost ve třech na sebe navazujících kolech získat až 800 tisíc Kč na obnovu své zahrady. Prvních 100 tisíc školky obdržely hned na začátku projektu. V rámci první etapy trvající od listopadu 2013 do letošního června zapojovaly do chystané proměny děti i dospělé a připravovaly ve spolupráci s architekty, výtvarníky a nadací návrh budoucí podoby své zahrady.

"Všude odvedli neuvěřitelný kus práce, během těch pár měsíců připravili spoustu akcí a své vizi dokázali dát konkrétnější podobu. Jsem proto přesvědčená, že tu brzy budeme mít další velmi dobré příklady školních zahrad, které dokážou svůj potenciál v rozvoji dětí využívat naplno," komentuje projekty ředitelka nadace Jitka Přerovská.

Školy čeká po prázdninách další práce na projektech. Na úpravu své zahrady podle připraveného architektonického návrhu dostane každá ze škol příspěvek ve výši 650 tisíc korun. V polovině příštího roku nadace opět vyhodnotí postup školek v projektech, ty úspěšné mohou získat i třetí příspěvek ve výši 50 tisíc korun určený na údržbu a rozvoj obnovené zahrady.

Bližší informace jsou k dispozici na stránkách www.nadace-promeny.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů