Čtvrtek, 28. března 2024

O víkendu se bude uklízet Česko

Tuto sobotu vyvrcholí přípravy celorepublikové úklidové akce Ukliďme Česko 2015. Od časného sobotního rána budou dobrovolníci po všech koutech země uklízet černé skládky i drobný nepořádek.

O víkendu se bude uklízet Česko

Letos se bude uklízet na bezmála 900 místech po celé republice, přičemž v tuto chvíli již úspěšně proběhlo na 150 "předskokanských úklidů" a na pozdější data je nachystáno celkem 100 z nich. Tak vysoká čísla předčila očekávání organizačního týmu Ukliďme Česko. "Předpokládáme, že se letošního ročníku zúčastní okolo 25 000 dobrovolníků. Jen pytlů na sesbíraný odpad jsme rozeslali organizátorům 22 000 a po rukavicích, kterých nám věnoval dovozce pracovních pomůcek firma Červa přes 16 000 párů, se jen zaprášilo," sdělil nám jeden z organizátorů akce, Radek Janoušek.

Kromě samotného úklidu se pro účastníky akce chystá také fotosoutěž, která vypukne po proběhnutí hlavní vlny úklidových akcí, tuto sobotu. Hlasování veřejnosti bude probíhat během měsíce května a nejen účastníci akce budou na facebookovém profilu Ukliďme Česko moci zvolit vítěze ve čtyřech kategoriích: umělecká fotografie, vtipná fotografie, kuriozita aneb co se našlo na skládce a nejlepší foto z doprovodného programu úklidu.

odstřelovač

I pokud se přímo nezúčastníte úklidové akce 18. dubna, můžete přispět na dobrou věc díky projektu ,,Koruna za kilo" tím, že si doma uděláte jarní úklid a odevzdáte do červených kontejnerů nefunkční elektrozařízení. Za každý kilogram takto sesbíraného elektrošrotu věnuje firma ASEKOL 1,- Kč nadačnímu fondu Rovná šance na podporu zaměstnávání osob se zdravotním hendikepem. Červené kontejnery určené pro sběr elektrozařízení, stejně jako sběrná střediska odpadů, jsou vyznačeny v Mapě úklidů (po zazoomování na konkrétní lokalitu).

A zdá se, že do karet hraje letos organizátorům a všem dobrovolníkům i počasí. Meteorologové slibují na sobotu mírné ochlazení a polojasnou oblohu. Uklízet bude například ministr životního prostředí Richard Brabec, senátorka Ivana Cabrnochová a legendární Viktor Čistič :-). Přidejte se k nim i Vy!


Už tuto sobotu jdeme na to!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů