Pátek, 19. dubna 2024

Ekovýchovné RozVerky Ekologického institutu Veronica

Ekovýchovné RozVerky Ekologického institutu Veronica

Den Země na Veronice

Přijďte s námi oslavit Den Země na Veronice, který proběhne 22. 4. 2015 od 9 do 20 hodin na Panské 9 v Brně. Můžete se těšit na Den otevřených dveří v Ekologické poradně Veronica nebo praktický workshop Přírodní minizahrada na dvorku. Ekologický antikvariát Zelený sysel si pro Vás nasyslil akce 1+1 zdarma nebo Sysel naslepo (přijdte vyzkoušet netradiční způsob nakupování knih ne podle chytlavého obalu, ale hlavně podle obsahu - zkrátka ,,naslepo"). Večer pak budeme promítat a následně besedovat nad výborným filmem Zelená poušť, který poodkryje šokující tajemství, které skrývá průmysl s palmovým olejem.
Den Země je každoroční událost, která připadá na 22. dubna, kdy se na celém světě konají akce na podporu ochrany životního prostředí. Chcete-li se zúčastnit nějaké akce v jiných městech podívejte se na www.denzeme.cz.
Více informací naleznete zde.

Přírodní minizahrada na dvorku

Dne 22. dubna od 10 a od 13 hodin v rámci ,,Dne Země na Veronice" máte jedinečnou možnost zúčastnit se praktických workshopů zaměřených na založení vyvýšeného záhonu, záhonky v pytlích a paletové zahradničení. To vše pod vedením Mojmíra Vlašína. Přijďte a umažte si ruce od hlíny, vyzkoušejte si zahradničení na malém prostoru ve vnitrobloku! Zakládání malých městských komunitních zahrad je aktuální trend a byla to jen otázka času, kdy se nám podaří udělat praktickou ukázku přírodní zahrady i u nás v centru Brna. Na tuto akci je potřeba se předem přihlásit (kapacita je omezená).
Více informací naleznete zde.

Přednáška o přírodním stavitelství, slámě a hlíně, 23.4.2015

Ekologický institut Veronica pořádá nový přednáškový cyklus nazvaný Inspirace k soběstačnosti a ochraně klimatu. Domy s nízkou spotřebou energie postavené za využití přírodních a lokálně dostupných stavebních materiálů jsou důležitým prvkem v řešení klimatické změny a širokou oblastí k inspiraci. Jak probíhá stavba, jak se bydlí a kolik stojí život mezi slaměnými balíky a hliněnými omítkami? Přijďte ve čtvrtek 23. dubna v 18 h na besedu s Danielem Grmelou (poradcem a projektantem staveb z přírodních materiálů) - tipy na zajímavé technické možnosti a nové trendy, sdílení praktických zkušeností s budováním i bydlením, hodnocení zkušeností zpracovaných na základě dotazníků a fotodokumentací z více než 30 slaměných domů v Česku. M? ­sto konání: knihovna Domu ochránců přírody, Panská 9, Brno
Více informací naleznete zde.

Ekologické limity těžby hnědého uhlí se nesmí prolomit. Nikdy.

,,Snahy o prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách jsou v přímém rozporu s požadavky ochrany klimatu" konstatuje Klimatická koalice ve svém nejnovějším prohlášení. Součástí stanoviska jsou i další podložené argumenty jako je faktická nepotřebnost nadlimitního uhlí a ohrožení životního prostředí. Těžba a spalování tohoto uhlí by totiž znamenaly další zátěž pro ovzduší a krajinu. Přečtěte si celý text na webu zmenaklimatu.cz.

Jaro v ptačí říši

Poslední zima, ačkoliv zejména v nižších polohách nebyla příliš zimní, zatím pokračuje chladným jarem. Zimní hosté jsou však z jižní Moravy již pryč. Začátkem března zmizeli havrani, kolem poloviny března přeletovala na sever z jihomoravských vod hejna severských husí. Mírná zima zřejmě vyprovokovala brněnské městské kosy k večernímu zpěvu již v době vánočních trhů a od března zpívají naplno jak brzy ráno, tak i večer.
Více informací naleznete zde.

Těšte se na Ekologickou poradnu, aktualizovanou Ekomapu, nová poradenská videa, metodiku o ochraně stromů či sérii exkurzí

Ekologický institut Veronica v těchto dnech zahájil nový projekt Environmentální poradenství aktivně, profesionálně a místně zakotveně. Cílem projektu je zlepšit vzdělávání občanů a státní správy k odpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí a odpovědnému spotřebitelskému chování. Toho bude dosaženo prostřednictvím čtyř hlavních aktivit: ekologická poradna Veronica, biodiverzita v obcích, nové environmentální informace a poslední aktivita: ekologicky na vlastní oči a vlastníma rukama (série exkurzí a pracovních dílen). Výše uvedený workshop ,,Přírodní minizahrada na dvorku" je příkladem první akce pro širokou veřejnost.
Podpořeno grantem z Islandu, Lichenštejnska a Norska v rámci EHP fondů: www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů