Pátek, 19. dubna 2024

Vzdělávat se nyní můžeme i na vodě

Vzdělávat se nyní můžeme i na vodě

Od letošního června se mohou studenti environmentálních předmětů vzdělávat přímo na vodě Baťova kanálu. Sloužit jim k tomu bude nová edukační loď, kterou pořídilo Povodí Moravy, s.p. ve spolupráci se slovenským partnerem - Stredoeurópskou vysokou školou v Skalici. Celokajutová loď o délce 11 m je poháněna benzínovým motorem a pojme celkem 12 osob.

VESELÍ NAD MORAVOU: Loď, pojmenovaná po slavném učiteli národů Jan Ámos, bude kotvit ve Veselí nad Moravou a poslouží nejen studentům ze Stredoeurópské vysoké školy v Skalici, ale také zájemcům z dalších univerzit. Její největší využití se předpokládá v období letních prázdnin pro potřeby tzv. dětské univerzity anebo naopak pro studenty univerzity třetího věku. Kromě toho bude loď využita jako místo setkávání pro vodohospodáře, zástupce obcí, neziskových organizací a sdružení z obou stran Česko - Slovenské hranice.

Vodní toky, které jsou v podvědomí lidí vnímány jako dělící hranice, se díky projektu stanou jednotícím prvkem, místem společného zájmu, poznání a vzdělávání.

Celý projekt ,,Edukační loď" byl realizován z Fondu mikroprojektů Operačního programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika - Česká republika 2007 - 2013 a byl kofinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Dalším společným projektem České a Slovenské republiky je projekt ,,Plavba a krajina", který je zaměřen na rozvoj cesty Baťova kanálu.

ZDROJ: Povodí Moravy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů