Úterý, 16. dubna 2024

DO OSTRAVY MÍŘÍ UNIKÁTNÍ EKO VÝSTAVA SOCH V NADŽIVOTNÍ VELIKOSTI Z KARTONU

DO OSTRAVY MÍŘÍ UNIKÁTNÍ EKO VÝSTAVA SOCH V NADŽIVOTNÍ VELIKOSTI Z KARTONU

Expozici, která podpoří některý z domů dětí a mládeže v Moravskoslezském kraji, budou noci návštěvníci shlédnout v Avion Shopping Parku Ostrava od 1. června

Výstava Safari v Avionu, která potrvá od 1. června po celý následující měsíc,je v mnoha směrech ojedinělá. V podobném pojetí se koná v České republice vůbec poprvé. Bude ji tvořit celkem osm nadživotních soch zvířat, vyrobených z recyklovatelných obalových kartonů, které poskytl obchodní dům IKEA. Sochy budou dosahovat rozměrů až 5metrů na výšku a až 4 metry na šířku či délku.

Návštěvníci výstavy se mají vskutku na co těšit: opice z papírových kartonů o hmotnosti 59 kg nebo had z neuvěřitelných 61 kusů kartonů o hmotnosti 49 kg. To jsou jen dvě z celkem osmi soch tvořících celkovou expozici.

Čtyři sochy pocházejí z dílny profesionálů. Zatvorboudalších stojí čtyři družstva dětí reprezentujících místní neziskové organizace, konkrétně domy dětí a mládeže v Porubě a Vratimově, Krajské středisko volného času Juventus v Karviné a Mládežnickou radu v Karviné. Celý jeden měsíc pracovaly děti za občasné asistence odborníkana svých vlastních sochách v nadživotní velikosti, a to konkrétně chobotnice, krokodýla, želvy a nosorožce. Tyto výtvory dětí se zúčastní veřejného hlasování o nejlepší a nejoriginálnější sochu, po jehož ukončení získá vítězné družstvo první cenu v podobě vybavení svých kluboven, heren nebo dalších prostor, a to v celkové hodnotě 100 000 Kč.

Výstava Safari v Avionu je speciálním projektem, který realizuje ostravský Avion Shopping Park s cílem povzbudit ve svých návštěvnících ekologické myšlení a upozornit je na možnosti využití recyklovatelného materiálu.

,,Dlouhodobou vizí Avion Shopping Parků je přispívat k co nejlepšímu životu našich zákazníků a jejich blízkých. To činíme také našimi projekty v oblasti udržitelného rozvoje. Dlouhodobě přicházíme s nejrůznějšími aktivitami a inovacemi v provozování centra, pomocí komunitám v regionu či akcemi s přidanou hodnotou pro návštěvníky. Projekt Safari v Avionu představí ekologické téma kreativnějším způsobem, které je bližší dětem, spojí jej s podporou neziskových organizací a navíc přinese výjimečný zážitek z návštěvy našeho centra," říká Zuzana Pilipčincová, ředitelka nákupního centra Avion Shopping Park Ostrava.

Výstavabude v prostorech Avion Shopping Parku Ostrava ke zhlédnutí v otevíracích hodinách centra od 1. června do 30. června 2015. Vstup je zdarma. Každý návštěvník se navíc může zúčastnit hlasování o nejoriginálnější sochu z dílny neziskových organizací a tím aktivně podpořit umělecky nadané děti ostravského regionu. Svým hlasováním se zároveň zařadí do soutěže o 10 rodinných celoročních permanentek do ZOO Ostrava. Navíc, každou sobotu a neděli jsou pro dětské návštěvníky připraveny zábavné workshopy, kde si budou moci vytvořit vlastní domácí zvířátko nebo se poučit o recyklaci kartonu. Workshopy budou probíhat během víkendových dnů vždy od 11. hodiny do 19. hodiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů