Pátek, 19. dubna 2024

Učitelky se učí, jak na ekologickou výchovu ve školce

Učitelky se učí, jak na ekologickou výchovu ve školce

Od dubna 2015 do března 2016 realizuje organizace Botič na Toulcově dvoře již čtvrtý ročník specializačního studia pro koordinátory EVVO (environmentální vzdělávání, výchova a osvěta) v mateřských školách. Studia se tentokrát účastní 20 učitelek z MŠ z různých koutů České republiky. Cílem studia je podpořit a zacílit úsilí přihlášených učitelek při začleňování ekologické výchovy do jejich každodenní činnosti ve školkách.

Studium obsahuje celkem 250 vyučovacích hodin, které jsou rozdělené do deseti obvykle třídenních studijních bloků. Studijní setkání probíhají převážně ve Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr, paní učitelky navštíví i další dvě střediska EV -brněnskou Lipku a olomoucký Sluňákov, několik mateřských škol a přírodních zahrad při mateřských školách. V průběhu studia se vystřídá zhruba čtyřicet zkušených lektorů, kteří představí různá témata. Budeme se zabývat výchovně-vzdělávacími tipy: představíme vhodné metody, pomůcky, materiály, publikace. Vybavíme paní učitelky potřebnými dovednostmi pro koordinaci EVVO u nich ve školce: budeme pilovat komunikační dovednosti a strategie, krok za krokem provedeme účastnice procesem sestavování strategického dokumentu - školního programu EVVO i tvorbou ročního plánu EVVO. Účastnice se dozví i aktuální informace o otázkách životního prostředí.

,,Tzv. dvěstěpadesátky - tak se říká zkráceně tomuto studiu, protože trvá právě 250 hodin - realizujeme již od roku 2010. Za tu dobu se mezi pedagogickou veřejností rozneslo, že studium stojí za to absolvovat, že přináší spoustu inspirace a další podpory pro paní učitelky. Ty obvykle do studia přichází s předchozími zkušenostmi v oblasti ekologické výchovy a srší nadšením pro přírodu a pro to, že děti potřebují vyrůstat v přírodě. Jenže nadšení samo o sobě dlouho nestačí, bez opory může vést k až syndromu vyhoření... Učíme proto paní učitelky mimo jiné i to, jak nebýt na EVVO samy, jak zapojit i další kolegyně do činností - ať už jde o třídění odpadu, zavádění šetrnějších úklidových prostředků, či o pořádání akcí pro děti, jejich rodiny či celou obec," dodává Martina Chvátalová, koordinátorka studia.

Podmínkou pro úspěšné zakončení studia a získání osvědčení je zpracování a obhajoba závěrečné práce a 75% účast na výuce. Každý účastník má v rámci studia nárok na individuální konzultace k závěrečné práci.

Specializační studium je koncipováno dle vyhlášky 317/2005 o DVPP, vychází z požadavků Standardu pro studium k výkonu specializovaných činností a je v souladu s Metodickým pokynem MŠMT k zajištění EVVO. Vzdělávací program studia akreditován MŠMT v rámci systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

,,Mám ohromnou radost, když sleduji školky, ve kterých působí absolventky našeho studia. Ty školky doslova kvetou a často působí jako inspirace pro další paní učitelky a další školky. Několik lektorek, které máme v tomto ročníku studia, jsou vlastně absolventky předchozích studií," podotýká Tomáš Hodina, který před pěti lety přišel s myšlenkou realizovat studia na Toulcově dvoře a podařilo se mu sehnat potřebné finanční prostředky na to, aby mohl být otevřen již čtvrtý ročník. ,,Dále vzdělávat učitele má ohromný smysl a ve finále velký dopad na jednání ve prospěch životního prostředí u dětí, se kterými pracují. Osobnost učitele je základ, od toho se veškeré vzdělávání i výchova odvíjí dále," komentuje dále své úsilí Hodina.

Díky podpoře projektu studia s tzv. Norských fondů, je program studia pro účastnice zdarma.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů