Středa, 24. dubna 2024

Báječné léto v brněnském Písečníku

Báječné léto v brněnském Písečníku

Již druhým rokem láká Brňany i návštěvníky města k návštěvě originální inspirační centrum na ulici Písečník mezi Černými Poli a sídlištěm Lesná.
Cílem neziskového projektu je šetrná rekonstrukce původního domku a zahrádky s pískovou stěnou v bývalé dělnické kolonii na místě starého lomu. V duchu myšlenky ,,inspirujeme se životem našich předků" si zde rostoucí počet návštěvníků užívá atmosféru první poloviny dvacátého století, ale i řadu postupně se rozbíhajících programů a služeb, které nabízejí inspiraci pro zdravější a ekologicky šetrnější životní styl.
Pro letošní léto připravili realizátoři z EkoCentra Brno pestrý program a řadu novinek.

Písečník: místo pro relaxaci, inspiraci i zajímavá setkání

,,Centrum v Písečníku připomíná velmi skromný život našich předků. Současně ale byl jejich život naplněný smysluplnou prací, bez zbytečných stresů a zničujícího životního tempa, se kterým se na počátku 21. století musíme vyrovnávat my," připomíná autor projektu Písečník, Zbyněk Zavadil z EkoCentra Brno.

,,Naše centrum nechce být jen muzeem nebo nějakým módním ,,retro projektem". Je to živý experiment, ve kterém obklopeni moderním Brnem pracujeme na zahradě, opravujeme s minimem finančních prostředků a velkým nadšením starý domek - krok za krokem a v rámci možností především z místních a přírodních materiálů. V zimě topíme v původním sporáku a sami si připravujeme dřevo, na zahradě nám skvěle slouží žížalí kompostér, který produkuje i kvalitní hnojivo pro naše kytičky. Ale nepropagujeme ,návrat na stromy': při posezení v naší bylinkové zahrádce a listování starými knihami mohou naši návštěvníci využívat moderní vymoženosti, třeba se v případě potřeby připojit zdarma na naši wifi síť," podotýká s úsměvem Zavadil.

Návštěvníci centra zde mohou relaxovat na místě s takřka vesnickou atmosférou, dobře dostupném městskou dopravou, a načerpat inspiraci pro svůj zdravější a šetrnější životní styl.


Pohled do historie, dobročinný antikvariát, šetrný obchůdek...

Pro letošní léto připravili realizátoři projektu opravdu pestrý program pro návštěvníky všech generací.
V otvírací době centra si mohou prohlédnout zpřístupněné přízemní prostory objektu, který připomíná způsob života našich předků. Už nyní je zde k vidění řada běžných i málo známých předmětů každodenní potřeby i vyslovených kuriozit. Prohlídka zahrnuje také unikátní pískovou stěnu za domem, která byla dříve okrajem lomu.

Centrum v Písečníku nabízí i další služby, jejichž využitím mohou návštěvníci přímo podpořit tento projekt. Mimořádné oblibě se těší dobročinný antikvariát, do kterého se podařilo shromáždit stovky knih nejrůznějších žánrů. Kromě toho zde nabízejí šetrný obchůdek s přírodními produkty, ekodrogerii a knihkupectví zaměřené na poznávání přírody. Zde je možné zakoupit třeba jinde již těžko dostupnou publikaci o brněnské přírodě z edice Chráněná území ČR i několik dalších dílů této edice.


,,V Písečníku můžete strávit příjemné odpoledne s přáteli, vyzkoušet si třeba krásnou stolní hru Cvrček, která je kombinací kuželek a dříve velmi oblíbené hračky - káči, nebo si vyzkoušet vědomostní hru z našeho dětství Znáš odpověď?, kde správné odpovědi ukazuje zmagnetizovaná figurka.

Zájemci o podrobnější informace si mohou vyzkoušet novinku - první verzi malého průvodce Písečníkem, který si zapůjčí v centru a který je provede zajímavými místy v okolí.


V srpnu bude otevřeno i v sobotu!

,,Po celý rok máme pro veřejnost otevřeno každý týden v úterý, středu a čtvrtek od 14 do 18,30 hodin.
V srpnu jsme navíc pro zájemce připravili sobotní odpoledne v Písečníku. Takže ve stejném čase každou srpnovou sobotu budeme mít otevřeno - a vedle běžného programu bude vždy i nějaké překvapení navíc.

Všechny aktuální informace jsou vždy aktuálně k dispozici na internetových stránkách www.ecb.cz a FB EkoCentra Brno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů