Pátek, 29. března 2024

Na Benešovsku vzniklo návštěvnické centrum Dům přírody Blaníku

Na Benešovsku vzniklo návštěvnické centrum Dům přírody Blaníku

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) Vlašim na úpatí hory Velký Blaník na Benešovsku vybudoval nové návštěvnické středisko Dům přírody Blaníku. Dřevěná roubenka představí návštěvníkům přírodu Chráněné krajinné oblasti Blaník, informovala dnes ČTK Kateřina Červenková z ČSOP. Pro veřejnost se dům otevře v sobotu 4. července. Náklady na vybudování domu byly přibližně 12 milionů korun, většinu zaplatily evropské fondy.

Dům přírody se otevře na nástupním místě naučné stezky S rytířem na Blaník nedaleko Kondrace. "Největším exponátem je model krajiny Blanické brázdy v úseku mezi obcemi Sázava a Mladá Vožice. Model poskytuje informace o přírodních i historických zajímavostech kraje. Blanickou legendu připomíná rytíř v brnění, obraz průřezu horou z divadelní hry Járy Cimrmana nebo speciální otvor do hory Blaníku, ze kterého je slyšet, co se v hoře děje," uvedla Červenková.

V podkroví domu je pro návštěvníky připraveno několik krátkých filmů o přírodě národního geoparku Kraj blanických rytířů. Po celé prázdniny zde budou vystaveny obrazy malíře Stanislava Příhody inspirované Blaníkem i okolní krajinou. V okolí Domu přírody si mohou prohlédnout bohatou expozici hornin Podblanicka realizovanou ve spolupráci s Českou geologickou službou.

Domy přírody jsou návštěvnická střediska v chráněných krajinných oblastech. Jejich síť vznikla v rámci programu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů