Pátek, 29. března 2024

Talnet otevírá online kurzy pro mladé zájemce o přírodní vědy

Talnet otevírá online kurzy pro mladé zájemce o přírodní vědy

Online kurzy a další aktivity, při kterých se mohou účastníci setkávat s experty v oborech přírodních věd a techniky i s podobně zaměřenými vrstevníky, pro nadcházející školní rok otevírá projekt Talnet realizovaný na NIDV.

Online kurzy začínají v polovině října 2015 a končí v květnu 2016. Díky přihlášení do T-kurzu se mohou Talneťáci účastnit i prezenčních soustředění, T-exkurzí na zajímavá pracoviště nebo do terénu a dalších aktivit podporujících odborný a osobnostní rozvoj. Úplnou nabídku T-kurzů najdete na stránce http://www.talnet.cz/t-kurzy. Přihlášku naleznete na http://www.talnet.cz/prihlaseni.

........................................................................................................................................................................

Takzvané T-kurzy probíhají, stejně jako školní rok, ve dvou pololetních blocích pod vedením instruktora a zakončuje je projekt - seminární práce. V každém výukovém bloku studenti absolvují šest lekcí. Vyvrcholením jsou pak obhajoby seminárních prací před všemi spolužáky v kurzu. Na konci čeká na studenty osvědčení o absolvování.

,,Kurzy jsou z převážné části uskutečňovány online a k jejich účasti stačí počítač s přístupem na Internet. Studenti se ale často chtějí vidět i tváří v tvář, proto má program Talnet svá pravidelná soustředění," upřesňuje vedoucí projektu RNDr. Stanislav Zelenda a dodává, že v průběhu roku se mohou účastníci společně s instruktory setkávat také na exkurzích na odborných pracovištích, které se v rámci studia konají.

,,Na akce od Talnetu vždy ráda vzpomínám, potkala jsem tu zajímavé lidi a dozvěděla jsem se spoustu nových věcí," říká absolventka loňského kurzu Lenka M. ,,Ráda se letos zase přihlásím."

Studium obvykle zabere 2-3 hodiny týdně. Kladem online kurzů je libovolné rozložení studijního času, účastník si studium rozvrhne podle svých časových možností - může studovat kdykoli a odkudkoli, kde se nachází připojení na internet. Jak to vypadá v kurzu se můžete podívat zde.

Mezi letošní novinky T-kurzů, jejichž zápisy právě probíhají, patří kurz Poznej sám sebe, kde zájemci mohou objevit své silné stránky, které by jim pomohly k lepšímu využití jejich potenciálu, efektivním myšlenkovým pochodům a kvalitnějším učebním technikám.

Přihlásit ke kurzům akademického roku 2014/2015 se zájemci mohou do konce září 2014 zde. Nedílnou součástí přihlášky je i doporučení studenta, které dokládá jeho zájem a předpoklady. Doporučení mohou dát studentovi pedagogové i rodiče. Do každého kurzu pak vyberou pracovníci Talnetu 20 studentů. První studijní blok startuje 1. října 2012.

Podrobný seznam kurzů, jejich anotace a seznam lektorů je k dispozici na webových stránkách projektu Talnet na adrese www.talnet.cz.

Talnet je vzdělávací projekt pro nadanou mládež, (zpravidla ve věku 13 - 19 let) se zájmem o přírodní a technické vědy i pro jejich učitele z celé České republiky. Cílem projektu je identifikace nadaných žáků (včetně těch skrytě nadaných) a rozšíření nabídky vzdělávání v přírodních a technických vědách bez ohledu na čas a prostor. Talnet spolupracuje s oborovými specialisty, učiteli, rodiči a psychology. Projekt je realizován od roku 2003 a spolupracuje s různými fakultami Univerzity Karlovy i s dalšími vysokými školami. V současnosti jej realizuje Talentcentrum Národního institutu pro další vzdělávání.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů