Čtvrtek, 28. března 2024

Argentina chce přilákat investory do rozvoje obnovitelných zdrojů

Argentina chce přilákat investory do rozvoje obnovitelných zdrojů

Argentinská vláda chce přilákat zahraniční investory do obnovitelných zdrojů energie. Celkem by v příštím desetiletí chtěla získat od investorů 20 miliard USD (477,2 miliardy Kč) a do roku 2025 zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na celkové produkci na pětinu ze současného jednoho procenta, píše na svých internetových stránkách list Financial Times. Argentina je díky velké rozloze polopouští na severu jedním z největrnějších a nejslunnějších míst na světě.

Snaha o rozvoj obnovitelných zdrojů energie v Argentiny přichází v době širšího rozvoje obnovitelné energie v rozvojových zemích. Investice do obnovitelných zdrojů v rozvojových zemích loni poprvé překročily investice v rozvinutých zemích.

Největší podíl na celosvětových investicích do obnovitelných zdrojů, které činily 286 miliard USD, měla loni Čína, a to víc než třetinový. Vysoké však byly i v Latinské Americe. Mexiko a Chile loni více než zdvojnásobily své investice a více než polovina elektřiny v Uruguayi nyní pochází z obnovitelných zdrojů, zbytek je z vodních elektráren.

Analytici považují investice do obnovitelných zdrojů v Argentině za jedny z nejslibnějších investičních příležitostí. Ty by také mohly kompenzovat zklamání z investic do obrovských břidlicových formací v Patagonii, v oblasti Vaca Muerta. Tam jsou podle odhadů jedny z největších rezerv ropy a plynu na světě, kvůli vysokým nákladům na těžbu a nízkým cenám ropy však zatím nepřilákaly příliš zájmu investorů.

Argentina je závislá hlavně na výrobě elektřiny z fosilních paliv, které mají na celkové produkci elektřiny zhruba dvoutřetinový podíl. Zbytek poskytují vodní a jaderné elektrárny. Vláda doufá, že v příštím desetiletí dosáhne kapacita výroby "čisté" elektřiny 10.000 MW. To by snížilo závislost země na nákladném dovozu energií, který je největší zátěží fiskálního deficitu a jedním z hlavních důvodů hospodářských problémů země.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů