Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo životního prostředí organizuje informační semináře k programu LIFE

Ministerstvo životního prostředí organizuje informační semináře k programu LIFE

Ministerstvo životního prostředí zahájilo v Českých Budějovicích sérii informačních seminářů, které jsou určeny zájemcům o program LIFE. Cílem seminářů je co nejvíce motivovat české žadatele k předkládání projektových návrhů do tohoto programu. V minulosti žadatele totiž odrazovala složitá příprava projektové dokumentace a s ní spojené náklady.

Informační semináře organizuje MŽP jako doprovodnou aktivitu k vyhlášení výzvy Evropské komise k předkládání žádostí do program LIFE. Současně běží i národní výzva k předkládání žádostí o spolufinancování tzv. tradičních projektů a nově také žádostí o finanční podporu na přípravu a zpracování projektové dokumentace.

,,Příprava projektu je administrativně i časově náročná a může zabrat několik měsíců. Informace získané na těchto seminářích mohou žadatelům v mnohém usnadnit práci. Zorientují je v programu LIFE a pomohou jim tak zrychlit celý proces přípravy. Předložení kvalitně zpracovaného projektového návrhu do výzvy je základním krokem k tomu, aby žadatelé získali finanční prostředky z programu LIFE," říká ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP Ing. Tomáš Kažmierski. A pokračuje: "Po úspěšném startu v Českých Budějovicích probíhají dvoudenní informační semináře na dalších místech České republiky. Začátkem tohoto týdne v Ostravě v prostorách Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a 16. - 17. června v brněnské Knihovně Jiřího Mahena."

V Ostravě i v Brně budou odborníci z národního kontaktního místa přednášet o prioritních oblastech programu LIFE - ,,Příroda a biologická rozmanitost"(NAT/BIO), ,,Správa a informace v podprogramu Životní prostředí"(GIE) a ,,Správa a informace v oblasti klimatu"(GIC). Návštěvníci získají informace také o oblasti ,,Životní prostředí a účinné využívání zdrojů"(ENV) a o Podprogramu klima, které jsou důležité pro ambiciózní ekoinovační komerční subjekty zavádějící do praxe pilotní technologie nebo metody související s životním prostředím a klimatem. Součástí seminářů budou také prezentace úspěšně řešených projektů a seznámení s projektovými tématy.

V Ostravě se zájemci v terénu seznámí s projektem podpořeným z programu LIFE - Záchrana lužních stanovišť v povodí Morávky, který byl úspěšně realizován v prioritní oblasti NAT/BIO. Více informací naleznete na life-moravka.kr-moravskoslezsky.cz. V Brně mohou účastníci navštívit projekt LIFE2Water, který probíhá od roku 2014 a spadá do prioritní oblasti ENV. Další podrobnosti jsou k dispozici na www.life2water.cz.

Bližší informace o programu LIFE jsou dostupné na www.mzp.cz nebo na webu www.program-life.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů