Čtvrtek, 28. března 2024

Více než třetina sběrných surovin porušila právní předpisy

Více než třetina sběrných surovin porušila právní předpisy

Česká obchodní inspekce (ČOI) v 1. čtvrtletí zjistila porušení právních předpisů ve 37,9 procenta ze 116 zkontrolovaných výkupen sběrných surovin. Uložila celkem 33 pokut v souhrnné hodnotě 118.000 korun. ČOI o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Provozovatelé sběren nejčastěji nedodrželi zásady poctivosti prodeje.

"Výsledky kontrolní akce prokázaly, že i přes přijatá legislativní opatření a průběžné kontroly ze strany všech kontrolních orgánů se dosud nepodařilo porušování obecně závazných právních předpisů při výkupu druhotných surovin zcela eliminovat," uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný. ČOI podle něj bude ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí v kontrolách pokračovat.

Nejhůře si při kontrolách vedly provozovny v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde jich neprošly dvě třetiny. Naopak v Pardubickém a Královéhradeckém kraji kontroloři žádné pochybení nezjistili.

Nejčastěji provozovatelé sběren nedodrželi zásady poctivosti prodeje, kdy za vykoupený sběr v některých případech vyplatili spotřebiteli až o několik desítek korun méně, než byla jeho skutečná hodnota. Mezi další porušení patřilo neposkytnutí informací o ceně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů