Pátek, 29. března 2024

Čeští veterináři začnou kontrolovat dovoz nepůvodních zvířat

 Čeští veterináři začnou kontrolovat dovoz nepůvodních zvířat

Veterináři na pražském ruzyňském letišti budou od srpna kontrolovat, zda se do ČR, potažmo do Evropské unie, nedovážejí invazní nepůvodní druhy živočichů. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Na seznamu zakázaných živočichů, který v červenci schválila Evropská komise, je například i želva nádherná. Pokuty pro dovozce budou mezi 20.000 korun u fyzické osoby a jedním milionem u právnických osob.

"Invazní nepůvodní druhy s významným dopadem na EU se nesmějí kromě jiného záměrně přivážet na území EU, a to včetně převozu přes toto území pod celním dohledem, držet, chovat, přepravovat do, z nebo v rámci EU, dále uvádět na trh nebo uvolňovat do životního prostředí," uvedl možné prohřešky Pejchal. Druhy na seznamu by mohly ohrožovat přemnožením biologickou rozmanitost nebo ekosystémy.

Na seznamu je kromě želvy nádherné také například skokan volský, burunduk páskovaný, veverka liščí, veverka popelavá, nutrie, jihoamerická šelma nosál červený, mýval severní, některé ryby, ptáci, korýši a bezobratlí živočichové. "Zvířata nebudou do ČR propuštěna, budou umístěna na pražskou veterinární správu a následně budou vrácena zpět do třetí země. Utracení zákon sice umožňuje, nicméně jde o krajní variantu," dodal Pejchal, podle které zároveň osoba zodpovědná za zásilku zaplatí veškeré požadované poplatky.

Podle Jana Plesníka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR na seznamu chybí některé nepůvodní planě rostoucí rostliny a volně žijící živočichové, kteří už u nás rozšíření jsou a působí újmy jak přírodě, tak i hospodářství a lidskému zdraví. "Za všechny jmenujme ze západních Čech dobře známý bolševník velkolepý, rychle se šířící odolné křídlatky, ambrózii peřenolistou produkující nebezpečné alergeny, dva účinné lovce často ohrožených živočichů norka amerického a psíka mývalovitého nebo klíněnku jírovcovou, napadající stromy jírovce maďaly neboli kaštany koňské," sdělil ČTK Plesník. Podle něj si ale uvedené druhy následně zařadí ČR na svůj vlastní národní seznam.

Naopak jsou podle něj na evropském seznamu druhy, které v ČR ve volné přírodě nejsou, jako je například veverka popelavá. Tyto druhy, mezi kterými je podle Plesníka i za časů faraonů uctívaný ibis posvátný nebo nosál červený, působí problémy v dalších státech EU.

Podle České inspekce životního prostředí se některé z invazních druhů šíří po republice i bez lidského přispění. Další možností je, že jejich dovoz a rozmnožování bylo v ČR v minulosti zcela legální. "Příkladem může být želva nádherná, která se i po zavedení zákazu dovozu před několika lety stále ve velmi vysokém počtu nachází v soukromých chovech a dostává se do volné přírody v důsledku vypouštění ze strany nezodpovědných chovatelů," řekla ČTK za inspekci Jana Jandová. Podle ní bylo v minulosti obchodování s touto želvou intenzivní. "Dovozy těchto druhů ze strany jednotlivých cestovatelů byly naopak spíše výjimečné," uzavřela.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů