Pátek, 29. března 2024

Čtvrtá úspěšná sezona pro pražské sokoly

Čtvrtá úspěšná sezona pro pražské sokoly

Již čtvrtý rok v řadě v Praze hnízdí vzácní a ohrožení dravci sokoli stěhovaví. Letos bylo úspěšné pouze hnízdění na komíně v areálu ZEVO Malešice (4 mláďata). Vejce v areálu PTAS v Michli se nevylíhla a třetí pár mladých sokolů se objevil v Holešovicích.

Právě v těchto dnech ornitologové ČSO provádějí pohnízdní údržbu sokolích budek a bilancují letošní sezonu. I přes relativně nepříznivé podmínky a vysokou neúspěšnost sokolů na přirozených skalních lokalitách dokázali pražští sokoli i letos znovu úspěšně vyvést svá mláďata. Již tradičně úspěšný byl pár v Malešicích na komíně ZEVO (PSAS), který podobně jako ve dvou předchozích letech vyvedl 4 krásná mláďata. Hnízdění probíhalo také v Michli (PTAS), kde ale bohužel nedošlo k vylíhnutí snesených vajec. Velmi potěšilo obsazení budky v Holešovicích třetím párem sokolů, mladí ptáci ale zřejmě ještě nehnízdili. Čtvrtou ,,komínovou" budku v areálu nemocnice Motol od jara pravidelně navštěvuje zatím nedospělá sokolí samička.

Na technických stavbách po Praze ornitologové do teď instalovali celkem šest hnízdních budek pro sokoly. Časem se osvědčily právě čtyři budky na vysokých komínech přičemž dvě další budky, umístěné na nižších věžích kostelů (Sv.Cyrila a Metoděje v Karlíně a kostela Sv.Václava ve Vršovicích), prozatím obsadily menší poštolky. ,,Za velký úspěch považujeme fakt, že sokoli obsadili všechny budky na vhodných místech. Díky finanční podpoře pražského Magistrátu letos můžeme síť potenciálních hnízdišť ještě dále rozšířit," nastiňuje plány Dušan Rak. ,,Pražský magistrát s námi spolupracuje již několik let a pomohl nám jak financovat prvotní instalaci některých hnízdních budek na komínech našich partnerů, tak zejména provádět jejich pravidelnou údržbu a monitoring. Velmi si vážíme a ceníme také bezvadné spolupráce s vlastníky objektů, kde jsou budky instalovány."

V areálech, kde hnízdí, si sokoli již našli své příznivce mezi zaměstnanci. ,,Těší nás, že již potřetí sokolí pár u nás úspěšně vyvádí mladé, a že přispíváme k záchraně ohroženého druhu. Sokolí rodina nám také pomáhá přirozenou cestou redukovat velké množství holubů v areálu, kteří svojí přítomností znečišťují zpevněné plochy, vozovky, vozidla, budovy i důležité části technologie ZEVO," komentuje přítomnost pravidelně hnízdícího páru sokolů v areálu ZEVO mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

V Michli se tentokrát mláďata nevylíhla, ale napřesrok se může zadařit tam a nově i v Holešovicích. ,,Velmi nás mrzí, že se letos na michelském komíně musíme obejít bez nových přírůstků. Přesto ale věříme, že se v příštím roce sokolímu páru opět zadaří. Navíc je podle pozorování jasné, že mladý sokolí pár se pohybuje i na komíně v Holešovicích, kam byla umístěna budka v minulém roce," popisuje aktuální stav mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík.

,,Naše velké díky za spolupráci a pomoc si zaslouží také naši další partneři. Firma SA-RPOS nainstalovala obě budky v areálu Pražské teplárenské v Michli a Holešovicích. Záchranná stanice hlavního města Prahy nám letos pomáhala zajistit a úspěšně vrátit do areálu jedno z mláďat po jeho prvním neúspěšném leteckém pokusu, kdy bylo zaměstnanci ZEVO nalezeno na zemi pod komínem," dodává Dušan Rak. ,,Je příjemné vidět, že osud těchto krásných ptáků není lidem lhostejný."

Více o sokolech

Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Díky systematické ochraně se sokoli postupně znovu vracejí na svá historická hnízdiště, kterými jsou zejména vysoké a klidné skalní stěny. Vhodných nerušených lokalit ovšem v přírodě ubývá a počty hnízdících párů tak zůstávají stále velmi nízké - aktuálně na českém území hnízdí jen asi 60 párů. Někteří ptáci proto hledají pro hnízdění alternativy v podobě měst a technických staveb v krajině. Do měst je přitahuje i velká nabídka snadno dostupné potravy - hejna holubů věžáků.

Bez pomoci lidí se přítomnost sokolů ve městech neobejde, přičemž základem ochrany je nabídka bezpečných hnízdišť na vhodných místech. Taková ochrana není možná bez úzké spolupráce ornitologů a vlastníků či správců výškových budov. Na instalaci hnízdních budek aktuálně v Praze spolupracuje Česká společnost ornitologická s Pražskou teplárenskou, Pražskými službami, s farnostmi Karlín a Vršovice a s fakultní nemocnicí Motol. Projekt je dále podporován řadou partnerů včetně finanční podpory Pražského Magistrátu.

Více o sokolech v Praze:

Web: http://prague.peregrines.cz

Facebook: http://www.facebook.com/prague.peregrine.watch

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů