Úterý, 19. března 2024

Tisíce dobrovolníků se zapojí do úklidu odpadu ve svém okolí

 Tisíce dobrovolníků se zapojí do úklidu odpadu ve svém okolí

Sobotním celorepublikovým úklidem začne podzimní dobrovolnická etapa akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Hlavním dnem je sice sobota, ale úklidy budou pokračovat i po zbytek podzimu. Cílem akce, kterou organizuje brněnský Spolek Ekokosmák a Český svaz ochránců přírody, je vyčistit nelegální skládky a zbavit přírodu odpadu, který do ní nepatří.

Doposud se letos do akce zapojilo 78.000 dobrovolníků ve dvou tisících registrovaných úklidech. Na podzimní část je po celé Česku zatím zaregistrováno 133 úklidů. Organizátoři, doufají, že dohromady za jarní a podzimní etapu překonají hranici 100.000 účastníků, řekl ČTK Miroslav Kubásek ze Spolku Ekokosmák.

"V Jihomoravském kraji je zatím zaregistrováno 15 úklidových míst. Jako odměnu organizátorům jsme v Brně uspořádali celodenní populárně vzdělávací akci pro malé i velké děti s řadou soutěží na téma odpadů a jejich recyklace. Navíc se pokusíme vytvořit český rekord ve sběru baterií od veřejnosti během jedné akce," řekl Kubásek.

Populárně vzdělávací akce se sběrem baterií pořádaná ve spolupráci s městskou policií, magistrátem, městskou odpadovou společností SAKO, hvězdárnou, planetáriem a dalšími instituce se uskuteční v neděli v areálu dopravního hřiště Městské policie v Brně-Pisárkách.

Spolek Ekokosmák pořádající Ukliďme Česko se na jaře spojil s podzimní částí s názvem Ukliďme svět pořádanou Českým svazem ochránců přírody. Přihlašování do úklidu není časově omezené, lidé se stále mohou zapojit jako dobrovolníci i jako organizátoři úklidů, mapovat černé skládky nebo akci podpořit finančně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů