Úterý, 19. března 2024

Energiewende přijde Němce do roku 2025 na půl bilionu eur

Energiewende přijde Němce do roku 2025 na půl bilionu eur

Náklady přechodu na obnovitelné zdroje v Německu dosáhnou do roku 2025 jen na poli výroby elektrické energie 520 miliard eur (14 bilionů Kč). Do loňského roku takzvaná "Energiewende" za zhruba pět let trvání spolkla už 150 miliard eur. Odhadl to ekonomický institut DICE při Düsseldorfské univerzitě ve studii, která je prvním odhadem všech nákladů přechodu v tomto sektoru. Čtyřčlenná německá rodina tak zaplatí za odklon od fosilních paliv a jaderné energie přes 25.000 eur (676.000 Kč), uvedl DICE.

Zdaleka nejvíce se na nákladech transformace bude podílet přirážka k cenám energie za drahou "zelenou elektřinu", jejíž formou spotřebitelé zaplatí navíc 408 miliard eur. Další velkou položkou je rozšiřování přenosové a distribuční sítě, které si vyžádá přes 55 miliard eur.

List Die Welt, který o studii tento týden informoval, připomněl, že když tehdejší ministr životního prostředí Peter Altmaier v roce 2003 odhadl, že náklady na reformu německého energetického sektoru by se mohly do roku 2030 vyšplhat až na bilion eur, dostalo se mu od médií a politiků výsměchu a napomínání. Studie DICE nyní ukazuje, že náklady na reformu během času neklesají, ale mají tendenci se spíše zrychlovat, takže Altmaierův odhad byl vcelku realistický.

Odhadnutých 520 miliard eur navíc nepředstavuje zdaleka náklady celé energetické transformace, připomněl ředitel DICE Justus Haucap. Jde totiž jen o období do roku 2025 a pouze o produkci elektrické energie, takže údaj nepočítá s budoucími náklady plánovaného přechodu na bezuhlíkové zdroje v dopravě, výrobě tepla a dalších odvětvích.

Odhady budoucích nákladů jsou založeny na údajích ústavu Öko-Institut, tedy instituce, kterou by asi nikdo nepodezíral z jejich zveličování, řekl ředitel DICE. Odmítl přitom námitky, že tyto odhady nezahrnují úspory nákladů u spotřebitelů, jak často argumentuje lobby obnovitelných zdrojů. Dopady přechodu na pokles velkoobchodních cen energie a nákladů dovozu surovin jsou do výpočtu začleněny a není tedy možné je "odečítat dvakrát", řekl Haucap.

Energetický přechod se "vymkl kontrole", řekl ke studii Hubertus Pellengahr, šéf Iniciativy pro novou sociálně-tržní ekonomiku (INSM), která studii zadala. "Tento chaos nakonec zaplatí spotřebitelé," dodal.

Jen "zelená přirážka" k ceně elektřiny se za pět let zvýšila na dvojnásobek a od počátku tisíciletí dosáhla 17násobku. Bývalý ministr životního prostředí Jürgen Trittin přitom v roce 2003 sliboval, že transformace nebude stát spotřebitele "více než kopeček zmrzliny měsíčně", připomíná Die Welt.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů