Úterý, 19. března 2024

Ekologové ženou k soudu norskou vládu. Těžba ropy v Arktidě odporuje ústavě

Ekologové ženou k soudu norskou vládu. Těžba ropy v Arktidě odporuje ústavě

Dnes byla podána bezprecedentní žaloba na norskou vládu, která dovolila ropným společnostem čerpat ropu v arktickém Barentsově moři. Podle spolužalobců - organizací Nature & Youth (1) a Greenpeace Nordic - tím Norsko porušuje nejen své závazky plynoucí z Pařížské dohody o klimatu, ale i právo lidí na zdravé a bezpečné životní prostředí zachované pro budoucí generace, které zaručuje norská ústava.

"U soudu budeme argumentovat tím, že norská vláda má povinnost dodržet své klimatické sliby, a budeme se odvolávat i na právo lidí na zdravé životní prostředí pro naši i příští generace. Žaloba je součástí aktivit celosvětového hnutí proti těžbě ropy v Arktidě," řekla Ingrid Skjoldvaer z Nature & Youth.

Žaloba požaduje, aby Norsko dodrželo své ústavní záruky pro budoucí generace, jak je psáno v článku 112 norské ústavy: "Každý člověk má právo na životní prostředí, které je příznivé pro zdraví a v němž je udržována jeho produktivita a rozmanitost. Přírodní zdroje by měly být spravovány na základě podrobných dlouhodobých plánování, která toto právo zajistí i pro budoucí generace. Autority státu by měly přijmout opatření pro zavedení těchto principů."

Norsko bylo jednou z prvních zemí na světě, které ratifikovaly Pařížskou dohodu, jež má v blízké době vejít v platnost. Jejím podepsáním Norsko slíbilo, že sníží své emise a pomůže omezit vzrůst globální teploty na 1,5 °C. Ve stejnou dobu ovšem Norsko otevřelo nové kolo udělování licencí na těžbu ropy, v němž dovolilo norské státní firmě Statoil a dalším společnostem zahájit rozsáhlé testování mořského dna v Barentsově moři, kde se má v roce 2017 vytvořit až sedm nových průzkumných vrtů. (2)

"Podepsat mezinárodní klimatickou dohodu a zároveň otevřít dveře těžbě ropy v Arktidě je nebezpečný a pokrytecký čin. Tím, že Norsko povolilo ropným společnostem těžit v Arktidě, oslabuje globální úsilí řešit změny klimatu. Pokud to vláda nenapraví, musíme udělat vše, co bude v našich silách, abychom tyto plány zastavili," řekl Truls Gulowsen z Greenpeace Norsko.

Žaloba je součástí vlny soudních procesů usilujících o klimatickou spravedlnost, která má podporu široké veřejnosti. V popředí hnutí stojí nová generace mladých environmentalistů, je ale podporováno vědci, lídry domorodých obyvatel i veřejnými činiteli.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů