Úterý, 19. března 2024

Ekotopfilm festival vyhlásil vítězné dokumenty

Festival Ekotopfilm 2016 ve středu 19. října vyvrcholil v grande finále, rozdaly se ceny v sedmi tematických kategoriích a porota udělila také speciální ocenění Grand Prix.

Ekotopfilm festival vyhlásil vítězné dokumenty

Tomáš Sedláček si za významný přínos k popularizaci alternativního přístupu k ekonomii vysloužil skleněnou poctu - HonourofEkotopfilm. Digitální fotoaparát si jako výhru ve festivalové foto soutěži odnesl Jirka Kučík až na Ostravsko. Zatímco ceny putují do celého světa, festival se chystá na několikaměsíční výlet po velkých českých městech.

Praha, 20. října 2016 - Ve středu večer proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů prvního českého ročníku festivalu Ekotopfilm. Mezinárodní odbornou porotu nejvíce ohromil britský snímek Mikroporod, který poukazuje na význam mikroorganismů při přirozeném narození dítěte, a už dnes slouží jako učební pomůcka pro porodní asistentky.

"Film musí mít formu a obsah. U dokumentárních snímků očekáváme navíc poselství. Tento dokument vidí jako ohrožený druh přímo člověka. Ukazuje diagnózu a současně i řešení, které může změnit naši budoucnost," vysvětlila při předávání polská umělkyně a porotkyně Joanna Jedrusik. Cenu si osobně přiletěla převzít něžnější polovička filmařského páru, režisérka Toni Harman.

Ne všichni tvůrci se však mohli předávání zúčastnit osobně, jako třeba vítěz v kategorii Úspěšné příběhy: lidské aktivity a režisér rakouské roadmovie: Vaření z odpaduGeorg Misch, který přes obrazovku na dálku vzkázal: ,,Make food, not waste - and ofcourse Make love!" (,,Tvořte jídlo, ne odpad - a samozřejmě se milujte!") nebo tvůrci vítězného investigativně-publicistického snímku Akce Prirazlomnaya z Ruska. Ruská tvorba zabodovala také v kategorii filmů pro děti a mládež snímkem sester PoliektovýchMůj děda byl třešňový strom, jenž ač kreslený, dokáže diváky během 13 minut i rozplakat. Přírodopisný snímek Yellowstone naopak publikum v mnoha momentech rozesmál, stejně jako sám německý filmař Oliver Goetzl v děkovné zdravici, kde si s diváky připil šampaňským alespoň virtuálně. Íránský tvůrce oceněného krátkého filmu Kapitán Soleiman poděkoval bez přípitku, ale zato persky. V kategorii Věda a technologie zazářil další, tentokrát francouzský, drobnohledový snímek Lidské tělo: mikroskopické safari, který fascinující formou představuje život nejen na Zemi, ale hlavně na těle.

Česká dokumentaristika se v letošním ročníku neumístila, ale můžeme pogratulovat alespoň slovenským sousedům k úspěšnému sedmnáctiminutovému příběhu o technologii: Klimatická změna.

,,Průběh festivalu, účast a pozitivní ohlasy předčily všechna naše očekávání," ohodnotil posledních několik dní ředitel českého Ekotopfilmu František Štefan v závěrečném poděkování, ,,a to přesto, že nám do něj vstoupily nejen volby, ale třeba i návštěva Dalajlámy, což už je velká konkurence."

Vyhlášením vítězných snímků v Praze ovšem festival rozhodně nekončí. Naopak jde o impuls pro festivalovou tour, která v příštích měsících objede téměř 50 měst v republice, kde kromě projekce právě oceněných snímků nabídne festival také zajímavé přednášky nebo program dopoledního Junior festivalu.

Seznam oceněných dokumentárních filmů dle kategorií

GRAND PRIX- Mikroporod / Microbirth - TONI HARMAN (SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ)

A - Přírodopisné - Nature& Natural Science Yellowstone / Yellowstone-OLIVER GOETZL (NĚMECKO)

B - Science & Technology- Lidské tělo: mikroskopické safari / Life on us - PIERRE-FRANCOIS GAUDRY (FRANCIE)

C - Úspěšné příběhy: technologie / SuccessstoriesKlimatická chyba / ClimaticError - ŠTEFAN VAĽO (SK)

D - Úspěšné příběhy: lidská aktivita - Vaření z odpadu: tvoř jídlo, ne odpad / Wastecooking: make food, not waste - MISCH GEORG (RAKOUSKO)

E - Investigativní publicistika / CurrentAffairs- AkcePrirazlomnaya / ThePlatform - OLEG YASAKOV (RUSKO)

F - Děti a mládež - Children and youth - Můj děda byl třešňový strom / My Grandfatherwas a CherryTree-(OLGA POLIEKTOVA, TATIANA POLIEKTOVA)RUSKO

G - Krátké filmy / Shortfilms- KapitámSoleiman / SkipperSoleiman-SA'ADAT AKI SAEED POUR (ÍRÁN)

Webové stránky: www.ekotopfilm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů