Středa, 17. dubna 2024

Nová EIA navrhuje více otevřít lidem 34 šumavských lokalit

Nová EIA navrhuje více otevřít lidem 34 šumavských lokalit

Šumavský národní park předložil ministerstvu životního prostředí novou studii EIA. Podle ní by se mohlo turistům otevřít 34 lokalit v centrální části Šumavy. Zástupci parku tvrdí, že nové posouzení vlivu na životní prostředí například zcela nevylučuje ani zpřístupnění dlouho uzavřené stezky mezi Březníkem a Modrým sloupem poblíž Modravy na Klatovsku. Ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že posudek EIA obdrželo. V tiskové zprávě to uvedla jeho mluvčí Petra Roubíčková.

"Z předložených projektů vyhodnotila dokumentace EIA 13 jako proveditelné s žádným nebo malým vlivem na přírodu v národním parku - tedy více než třetina všech záměrů bude moci být realizována zcela bez problémů a Šumava se tak dočká nových projektů i nově otevřených stezek pro turisty," uvedl mluvčí národního parku Jan Dvořák. Do této kategorie podle něj patří třeba rozhledna na Modravské hoře, propojení cyklistických tras mezi Filipovou Hutí, Kvildou a Horskou Kvildou nebo vybudování cyklostezky mezi Hradlovým mostem a Modravou. Dokumentaci EIA zpracovala společnost GeoVision Praha.

Ředitel šumavského parku uvedl, že nejsledovanějším záměrem je případné otevření stezky mezi Březníkem a Modrým sloupem. Tam momentálně turisté nesmějí, aby nerušili tetřeva. "Podle zpracované dokumentace je možné, aby stezka byla zpřístupněna za určitých podmínek. V dokumentaci jsou navržena možná opatření, která by vliv na populaci tetřeva kompenzovala tak, aby bylo možné stezku na Modrý sloup otevřít," uvedl Hubený.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) řekl, že právě zpřístupnění trasy na hranicích Česka a Německa bylo hlavním důvodem, proč nová EIA vznikala. "Je to totiž jediná legální cesta, jak otevřít Modrý sloup, stejně tak jako jakýkoliv záměr i na bavorské straně parku," uvedl Brabec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů