Úterý, 19. března 2024

Dlouhé stráně děti pobláznily, do soutěže poslaly přes 1500 příšerek

Dlouhé stráně děti pobláznily, do soutěže poslaly přes 1500 příšerek

Soutěž k 20. narozeninám vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně vzbudila mimořádný ohlas mezi dětmi v celé republice. Nakreslily a vyrobily více než 1500 obrázků i 3D modelů imaginárních živočichů, které podle nich žijí v horní nádrži vodní elektrárny Dlouhé stráně. Organizátoři se proto rozhodli, že vytvoří stránku na Facebooku a podle hlasování veřejnosti odmění dalších 50 jednotlivců a 40 kolektivů.

Vzhledem k náročnému zadání pořadatelé předpokládali, že se do soutěže zapojí desítky kolektivů a jednotlivců. Reakce však předčily všechna očekávání. ,,Měsíc před uzávěrkou nám začali pošťáci vozit dětské výtvory v dodávkách, takže jsme museli na elektrárně uvolnit příšerkám jednu opravdu velkou kancelář. Později jsme se dozvěděli, že nám naštěstí děti neposlaly všechny své výrobky. V mnoha školách totiž probíhala výběrová kola, kterých se zúčastnily všechny třídy, ale do soutěže pak poslaly jen nejoriginálnější výtvor," vysvětlil organizátor Ondřej Polák.

Vzhledem k mimořádnému ohlasu pořadatelé soutěž prodloužili. Vytvořili facebookovou stránku s názvem Pohádkové narozeniny elektrárny Dlouhé stráně, na které budou postupně zveřejňovat nezdařilejší obrázky i fotky vyrobených příšerek, přičemž hlasování veřejnosti rozhodne, kdo získá další ceny. ,,Bylo nám líto, že jsme tak obrovské nadšení dětí mohli podle původních propozic odměnit jen šesti cenami. Proto startujeme druhou část a máme připravených dalších 90 odměn. Jednotlivci dostanou krásné podložky pod myš s motivem elektrárny, vítězným kolektivům pošleme celkem 40 poukázek na nákup v Albertu. Mohou si za ně koupit výtvarné potřeby nebo třeba občerstvení na oslavu svého úspěchu," dodal Polák.

V soutěži, která proběhla díky podpoře Skupiny ČEZ, posílaly děti výkresy nebo makety imaginárních vodních živočichů i s příběhy o jejich životě v srdci Jeseníků. Mnohé třídy se díky projektu vypravily na exkurzi do elektrárny, děti ze vzdálenějších koutů republiky si nastudovaly údaje o Dlouhých stráních z internetu a připravily si o elektrárně projekty do hodin fyziky. Záměr pořadatelů se tak naplnil měrou vrchovatou, šlo o dokonalou ,,školu hrou".

Jan Kotlár

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů