Úterý, 19. března 2024

Učitelé se seznámí s novým výukovým programem o netopýrech pro předškolní děti

Učitelé se seznámí s novým výukovým programem o netopýrech pro předškolní děti

Výukový program s názvem "Školka vzhůru nohama aneb na návštěvě u netopýrů", zaměřený na předškolní děti, připravil kolektiv autorek z České společnosti pro ochranu netopýrů. S obsahem programu se mohou učitelé mateřských škol, lektoři ekocenter i další zájemci, zabývající se prací s dětmi, seznámit během dvou instruktážních seminářů, které se uskuteční 22. listopadu v Toulcově dvoře v Praze a 23. listopadu v Otevřené zahradě Nadace Partnerství v Brně.

"Nový výukový program pro děti ve věku 3 -- 7 let tvoří balíček s metodikou, obrázky a dalšími pomůckami potřebnými pro realizaci jednotlivých aktivit. Jeho doplňkem je i opětovně vydaná publikace s pohádkou "Lucčino první dobrodružství". Hlavní hrdinka příběhu, netopýřice Lucka, provází děti celým programem a seznamuje je hravou formou se životem a ochranou netopýrů," říká jedna z autorek, Lenka Bartoničková.

"Naše organizace se dlouhodobě věnuje osvětě a vzdělávání dětí ve školách prostřednictvím přednášek, výukových programů či různých exkurzí. Vzhledem k tomu, že v posledních letech se stále zvyšuje zájem o realizaci podobných aktivit i pro předškolní děti, rozhodli jsme se vytvořit další program o netopýrech uzpůsobený přímo této věkové kategorii. Zájemci se s ním mohou podrobně seznámit během dvou instruktážních seminářů, které proběhnou 22. listopadu v Praze a hned následující den, 23. listopadu, v Brně. Účastníci získají základní informace o netopýrech, potřebné! pro vedení programu, vyzkouší si jednotlivé aktivity a vyrobí si netopýřího maňáska. Na závěr semináře obdrží zdarma kompletní výukový balíček, který následně mohou sami využívat při práci s dětmi," doplňuje koordinátorka celého projektu ČESON, Petra Schnitzerová.

Vznik výukového programu "Školka vzhůru nohama aneb na návštěvě u netopýrů" finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí. Podrobnější informace o všech nabízených programech, přednáškách, exkurzích a instruktážních seminářích s tématikou netopýrů najdou zájemci na webových stránkách www.ceson.org (v sekci Programy pro školy).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů