Čtvrtek, 28. března 2024

Napomáhejte vlastní výrobě elektřiny. Evropská komise představila novou Směrnici o podpoře obnovitelných zdrojů

Napomáhejte vlastní výrobě elektřiny. Evropská komise představila novou Směrnici o podpoře obnovitelných zdrojů

Evropská komise dnes představila návrh novelizované Směrnice o podpoře využití energie z obnovitelných zdrojů jako součást energetického balíčku [1]. Ve srovnání s dosavadní směrnicí návrh neurčuje, jak se mají členské státy podílet na naplnění závazného celoevropského cíle určeného v energetické strategii: dosáhnout 27 % podílu obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie do roku 2030 [2]. Členské státy mají své cíle navrhnout samy v rámci národních klimaticko-energetických plánů, směrnice obsahuje řadu pravidel a doporučení.

Z pohledu spotřebitele je velmi zajímavý důraz, který Evropská komise klade na význam vlastní výroby v decentralizovaných obnovitelných zdrojích. Cílem podpory má být vyšší podíl střešních fotovoltaických elektráren na plnění evropského cíle pro obnovitelné zdroje. Konkrétně směrnice říká, že provozovatelé obnovitelných zdrojů pro vlastní spotřebu nemají být zatíženi žádným poplatkem, který nesouvisí s odůvodněnými náklady jiného účastníka trhu [3].

Hnutí DUHA společně s partnery představilo v listopadu návrh podmínek pro vlastní výrobce elektřiny: podle něj by provozovatelé střešních fotovoltaických systémů uhradili pouze vícenáklady, které distribučním společnostem vzniknou v souvislosti s jejich připojením [4]. Návrh Hnutí DUHA je s novelizovanou směrnicí plně v souladu. Naopak letošní návrh tzv. Nové tarifní struktury, který mj. zásadně zvyšoval paušální měsíční platby pro malé výrobce a jenž skončil po velkém negativním ohlasu a zásahu premiéra letos na jaře v koši, by byl se Směrnicí v přímém rozporu.

Významnou změnu v návrhu Směrnice představuje ustanovení, že o provozní podporu typu zeleného bonusu budou jednotlivé projekty soutěžit v aukcích. Výjimkou jsou pouze zdroje o nízkém výkonu: do 3 MW pro větrné elektrárny a do 500 kW pro ostatní obnovitelné zdroje. Zůstává tak prostor pro podporu malých zdrojů vlastněných obcemi a občany mimo aukce.

Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

,,Vítáme podporu střešních fotovoltaických elektráren ze strany Evropské komise. Penalizovat spotřebitele za to, že si pořídí vlastní zdroj, nedává smysl a novelizovaná Směrnice to potvrzuje. Věřím, že Směrnice nasměruje Energetický regulační úřad k tomu, aby si pozval experty na střešní fotovoltaické systémy i zástupce distribučních společností a společně vymysleli podmínky pro samovýrobce: takové, které budou k vlastní výrobě motivovat, nikoli ji zadupávat do země."

,,Autoři Směrnice došli k závěru, že není třeba stanovovat pro členské státy závazné cíle. Patrně očekávají, že státy již dávno pochopily, že je pro ně výhodné rozvíjet obnovitelné zdroje. Nezbývá než Evropské komisi popřát, aby ji Česká republika nevyvedla z omylu."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů