Úterý, 19. března 2024

EkoTopFilm - Tour 2016 zakončilo Ústí. Na viděnou v novém roce!

EkoTopFilm - Tour 2016 zakončilo Ústí. Na viděnou v novém roce!

Festivalová tour je pro rok 2016 u konce. Navštívili jsme 8 měst v Ústeckém a Libereckém kraji a v sálech přivítali širokou veřejnost a na 4000 dětských návštěvníků. V lednu ovšem jedeme dál a nový rok 2017 odstartujeme v Kladně.

Jedenáct nejlepších dokumentů z celého světa, filmy a soutěže pro školáky, besedy s experty a kreativní workshopy: to byl Ekotopfilm na podzimní tour v Ústeckém a Libereckém kraji.

První část festivalové tour dokázala, že se nám daří plnit naše cíle! Dáváme si za úkol vzdělávat a vzbudit zájem mladé generace o témata životního prostředí a udržitelného rozvoje a příliv školáků na Junior festivalu, kterým začíná každý festivalový den, dosvědčil, že si zatím vedeme dobře. V Ústí nad Labem jsme trhli rekord a v sálech přivítali na 1000 žáků základních a středních škol a celkem se jich na nás přišly podívat až 4000! Potěšilo nás nejen to, že přišli, ale že se na festivalu dobře bavili. Největší úspěch sklidil u mladých diváků film Žijeme pod vodou o výstavbě korálových útesů s pomocí elektřiny a mnohé inspiroval k tomu, aby se do nějakého takového dobrodružného projektu sami zapojili. Než se vydají za oceán, snad přispějí k ochraně prostředí i v místě, kde žijí.

Festivalový program okořenily odborné besedy. Libereckému kraji vládly divoké šelmy. Jedná se o atraktivní téma, že se vyskytují už i v Česku a rok od roku jich přibývá. Pro místní návštěvníky ale bylo obzvláště zajímavé, protože domovem rysů a vlků jsou i Krkonoše a Jizerské hory. S koordinátorkou Vlčích hlídek Hnutí DUHA Alenou Fouskovou se pustili do živé debaty a odcházeli uklidnění, že ze šelem nemusí mít vůbec strach a pokud by chtěli, můžou se i stát členy vlčích a rysích hlídek a zvířata v přírodě stopovat (více informací na: www.selmy.cz).

V ústecké besedě jsme se z české přírody přesunuli až do Vietnamu, kde nám Vojtěch Musil ze společnosti Dekonta pověděl smutný příběh o zamoření celé země dioxiny. Ačkoli se to událo tisíce kilometrů daleko, varoval nás, jaký dopad může znečištění mít na krajinu a životy lidí.

Na festivalové tour se divákům dostává ta nejlepší filmová nabídka. Do měst totiž přivážíme vítězné filmy, které vyhrály v soutěži v Praze. Největší ohlas v publiku má německý dokument Yellowstone, vítěz v kategorii přírodopisných filmů. A není divu - díky špičkové filmařské technice vnímáme krásu přírody všemi smysly a sál opouštíme, jako bychom právě prožili hodinu uprostřed amerického národního parku.

Jelikož Vánoce už klepou na dveře, návštěvníci z festivalu odcházeli nejen plní nových informací a dojmů ze zajímavých filmů, ale i s vlastnoručně vyrobenými ozdobami a vánočními dárky z recyklovaného materiálu na workshopu Reformátu.

Nyní vás necháme připravovat se na Vánoce a užívat klidu a pohody vánočního období, nový rok 2017 ale odstartujeme ve velkém a dočkáte se nás ještě v 35 městech po celé republice!


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů