Úterý, 19. března 2024

Skaut převzal za ekovýchovné aktivity cenu z rukou švédského krále

Skaut převzal za ekovýchovné aktivity cenu z rukou švédského krále

Ocenění pro všechny, kteří se podíleli na projektu skautské základny Kaprálův mlýn. Tak vnímá ředitel Kaprálova mlýna Michal Medekcenusvětového skautského programu MessengersofPeace, které koncem listopadu v Rijádu osobně převzal z rukou švédského krále Karla XVI. Gustava. Světová organizace skautského hnutí (WOSM)vyjádřila uznání za přínos k ochraně životního prostředí.

,,Ačkoliv se jedná o ocenění pro jednotlivce, jsem spíše poslední ze štafety, který měl tu čest protnout cílovou pásku. Za úspěchem Kaprálova mlýna stojí tisíce hodin práce dobrovolníků a předcházejících správců základny. Těší mne, že ze všech 23 oceněných ze 16 zemí jsem byl vybrán mezi 3, kteří mohli své projekty osobně představit králi Gustavovi, saúdské princezně Sammě a šéfovi světové skautské nadace Siegfriedu Weiserovi. Princezna se sama aktivně podílí na organizaci dobrovolnických projektů, takže jsme rychle našli společnou řeč,"vzpomíná na předání cen Medek.

Skautský program MessengersofPeace se snaží inspirovat mladé lidi po celém světě, aby se zapojovali do společensky prospěšných aktivit. Na webu Světové organizace skautského hnutí každý rok přibývají stovky takových projektů. Ocenění MessengersofPeaceHerovšak získá jen několik vůdčích osobností.

Michal Medek cenu získal za své aktivity v oblasti ekologické výchovy. Jako jeden z ,,duchovních otců" stál u přebudovánízchátralého mlýna v údolí Říčky nedaleko Ochozi u Brna na středisko ekologické výchovy. Kaprálův má modelový ekologicky šetrný provoz a poskytuje vzdělávací programy pro školy i neziskové organizace. Navíc je ekonomicky soběstačný a funguje tak jako sociální podnik. Dobrou praxi šíří nejen díky partnerství se třemi univerzitami, ale i v rámci světového skautského hnutí, kde se aktivně podílí na tvorbě světového programu ekologické výchovy a rozvoje sítě ekologických skautských základen SCENES.

,,Příběh Kaprálova mlýna je inspirací pro skauty v řadě zemí. V prosinci u nás bude čerpat know-how delegace ze Slovinska, v lednu přijedou z Litvy. Za klíče k našemu úspěchu považuji trvalý důraz na kvalitu a odvahu prosadit se v zahraničí. Myslím, že dobrých projektů tu máme celou řadu, ale někdy se nám zdá, že světová úroveň je příliš daleko. Nejdůležitější na mlýně přitomnení areál v přírodě Moravského krasu ani ekotechnologie, ale mladí lidé, kteří zde sbírají dovednosti pro to, abyzanechali svět lepším, než jaký ho našli."prozrazuje svoji filozofii Medek.


Kaprálův mlýn už má jméno i v zahraničí

Mlýn získali skauti darem od dědiců původních majitelů, rodiny Kaprálových. Jeho přestavba byla největším projektem v historii Junáka.Kaprálův mlýn byl po rekonstrukci financované za přispění evropských dotací slavnostně otevřen 1. září 2012.

Od té doby poskytuje zázemí nejen pro skautské aktivity, ale i pro školy a mládežnické kolektivy, kterým nabízí výukové programy na téma přírody a ekologie. Zároveň je mezinárodní skautskou základnou, na níž působí dobrovolníci z různých zemí. Kaprálův mlýn je zatím jedinouzákladnouv postkomunistických zemích z 27, kterézískaly světovou značku kvality SCENES (Scout Centresof Excellence forNature and Environment).

Za čtyři roky provozu už si Kaprálův mlýnzvládl vydobýt renomé v tuzemsku i zahraničí. Na světovém setkání skautů - jamboree - v Japonsku vloni zajišťoval ekologické programy a letos v květnu zde probíhal celosvětový skautský seminář o ekologické výchově. Ten se pravidelně koná jednou za tři roky a Kaprálův mlýn ve snaze o jeho pořádání uspěl v konkurenci ze 3 kontinentů.

Více o Kaprálově mlýně najdete na webu www.kapraluvmlyn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů