Úterý, 19. března 2024

Přírodovědci spustili online biologický seminář pro středoškoláky

Přírodovědci spustili online biologický seminář pro středoškoláky

Studenti Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (MU) připravili pro středoškoláky se zájmem o biologii nový projekt, díky kterému si mohou rozšířit své znalosti v tomto oboru. Nový interaktivní biologický seminář - IBIS - je dílem desítky studentů biologických oborů, kteří chtějí nalákat středoškoláky k zájmu o přírodu a biologii obecně. Seminář je celý v online prostředí a do konce června nabídne zájemcům pět sad úloh k řešení.

Projekt studenti spustili těsně před Vánocemi a byli překvapení dobrou odezvou. ,,Ačkoliv se může zdát, že zájem středoškolských studentů o biologii klesá, z našeho pohledu je tomu přesně naopak. Jen za první dva týdny spuštění projektu se nám přihlásilo přes třicet řešitelů z celé republiky,"uvedl hlavní organizátor projektu Lukáš Chrást.

První sada úkolů, která na studenty čeká, je stále aktivní. Řešení musí odevzdat do 27. ledna. Pak bude zveřejněno řešení autorské. Do konce školního roku čekají na studenty ještě další čtyři sady úloh a jedno dobrovolné víkendové soustředění. ,,Unikátní na projektu je i to, že úkoly nepřipravují jen studenti přírodovědecké fakulty, ale také akademičtí pracovníci," podotkl Chrást.

První ročník IBISepotrvá do června. Úspěšné řešitele pak čeká v září týdenní odborné soustředění, které bude plné workshopů, přednášek a odborných cvičení.

Zájemci se mohou registrovat přes webové stránky http://ibis.sci.muni.cz/, kde najdou také zadání první sady úloh.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů