Úterý, 19. března 2024

Děti učí své rodiče třídit a recyklovat baterie

Žáci a studenti z 891 mateřských, základních a středních škol z celé České republiky odevzdali k recyklaci 57,3 tun použitých baterií.

Děti učí své rodiče třídit a recyklovat baterie

Toto rekordní množství se jim podařilo získat jen za dva a půl měsíce od září do poloviny listopadu loňského roku v rámci sběrové kampaně programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Vedle baterií děti ve školách odevzdávaly i vysloužilá drobná elektrozařízení. Těch se díky nim k recyklaci předalo 89 tun.

Školní vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět funguje více než osm let. Každoročně přibývá škol, které se k němu připojují, a roste i množství vybraných baterií. ,,V minulém roce se v rámci kampaně od dětí podařilo získat o tři tuny více baterií než před rokem. Ve školách na vlastní oči vidíme, jak se děti snaží prohledat každý kout a také zapojit další členy rodiny, aby jim se shromažďováním použitých baterií pomáhali. To je pro nás to nejcennější - děti díky Recyklohraní třídit baterie baví a navíc často jdou doma příkladem vlastní rodičům," říká Petr Kratochvíl, ředitel společnosti Ecobat, která je spoluvyhlašovatelem kampaně a zajišťuje recyklaci a ekologickou likvidaci baterií.

Děti i učitele to musí bavit

Aby byla environmentální výchova na školách úspěšná, musí mít podporu vedení škol a samotných učitelů. Bez jejich zapojení a nadšení by program Recyklohraní nebyl. A pak je důležité, aby děti recyklace bavila. ,,Všechny naše aktivity směřujeme k tomu, aby děti zábavnou formou i prostřednictvím osobní zkušenosti přijaly třídění a recyklaci za samozřejmost," vysvětluje Hana Ansorgová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Recyklohraní.

Děti jsou pro sběr baterií motivovány tím, že za odevzdané baterie školy dostávají body a za ty pak čerpají odměny z katalogu Recyklohraní v podobě školních pomůcek, výtvarných a sportovních potřeb, her a hraček či spotřební elektroniky. Každý rok jsou takto mezi školy rozděleny odměny za zhruba dva miliony korun. Další body si mohou školy připsat také za plnění hravých úkolů a využívání výukových materiálů EKOABECEDA.

Pátrejte s baterkou, aneb lovíme baterie

Pod názvem ,,Pátrejte s baterkou, aneb lovíme baterie" vyhlásil Ecobat úkol, ve kterém děti sbíraly vysloužilé baterie, a také hledaly další místa zpětného odběru baterií v novém mapovém vyhledávači na adrese mapa.ecobat.cz. V ČR jich je nyní více než 20 000. Vyhlášený úkol měl také vlastivědně zeměpisnou část, ve které žáci a studenti vytvářeli z baterií mapu ČR a nezapomněli ani na označení místa svého města či obce.

Soutěž ve sběru baterií - celorepublikové srovnání

výsledky

Výsledky sběru drobného elektra

Součástí podzimní kampaně Recyklohraní byla také soutěž ve sběru vysloužilého drobného elektrozařízení. Celkem 795 škol se zapojilo i do této části a díky nim bylo svezeno k recyklaci více než 89 tun elektrospotřebičů. Nejlepší školy ve sběru drobného elektra v každém kraji bez rozdílu počtu žáků získaly na účet školy (v přepočtu kg na žáka školy) za 1. místo - 3 000 bodů a za 2. místo - 2 500 bodů. Nejlepší škola v každém kraji s více než 300 žáky získala (v přepočtu kg na žáka školy) na účet školy 3 000 bodů. Detailní výsledky sběrové soutěže drobných elektrospotřebičů jsou k dispozici zde:
http://www.recyklohrani.cz/cs/articles/article/?id=1589

..................................................................................................................................................................................

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky či studenty MŠ, ZŠ a SŠ z celé ČR o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku jsou vyhlašovány zajímavé úkoly s environmentální tématikou. Pedagogičtí pracovníci ke své práci mohou využívat učební materiál tzv. Ekoabecedy. Zájemci o praktickou výuku třídění a recyklace se mohou zapojit do nejrůznějších sběrových akcí na podporu zpětného odběru použitých baterií a drobného elektrozařízení. Do listopadu 2016 se do programu zdarma registrovalo 3460 škol. Bližší informace o aktivitách v rámci projektu, včetně fotogalerie lze najít na stránkách www.recyklohrani.cz nebo na www.facebook.com.

Program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět je podporován kolektivními systémy ASEKOL, ECOBAT a ELEKTROWIN.

ECOBAT s.r.o., je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2015 zpětně odebrala 1 243 tun baterií, což představuje 35 % baterií dodaných na trh. ECOBAT provozuje více než 20 000 míst zpětného odběru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů