Čtvrtek, 28. března 2024

Učená společnost kritizuje Senát kvůli zákonu o národních parcích

 Učená společnost kritizuje Senát kvůli zákonu o národních parcích

Vědce z Učené společnosti ČR znepokojuje stanovisko senátorů k novele zákona o ochraně přírody, která má měnit pravidla pro tuzemské národní parky. Pozměňovací senátní návrhy podle nich ignorují moderní pohled na ochranu přírody a vědecky prokázanou úspěšnou obnovu přírody v národních parcích. Uvedli to v dokumentu zveřejněném na webu Učené společnosti. Senát chce například povýšit práva obcí v národních parcích nebo umožnit na území parku v případě potřeby regulovat počet jakékoli přemnožené zvěře.

"Naopak (návrhy Senátu) vrací situaci před rok 1989 a de facto likvidují připravenou novelu, představující úspěšný a pečlivě vyjednaný kompromis mezi minimalizací zásahů do přírody na zlomku našeho území a zájmy místních samospráv," píše se ve stanovisku. Učenci proto apelují na poslance, aby novelu schválili v původním znění.

Pod stanoviskem Učené společnosti je podepsáno na 70 předních vědců, převážně profesorů z tuzemských univerzit a ústavů Akademie věd, mimo jiné rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, historik František Šmahel, chemička Jana Roithová, onkolog Pavel Klener, fyzik Tomáš Jungwirth, předseda Akademie věd Jiří Drahoš nebo předseda Učené společnosti Zdeněk Havlas.

Novelu zákona původně navrhlo ministerstvo životního prostředí, podle kterého má upravovat pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Nejcennější příroda v nich by se měla podle MŽP více otevřít turistům a přinést stabilitu. Začátkem loňského prosince novelu schválila Sněmovna.

Senát o novele jednal v polovině ledna. Z jeho verze zmizel odstavec o dlouhodobém cíli národních parků, kterým je ochrana přírody. Naopak nad rámec předlohy zdůrazňuje, že účelem národních parků je také zajištění udržitelného rozvoje obcí na jeho území.

Rozhodující slovo ovšem nechává na ministerstvu životního prostředí. Ministr Richard Brabec (ANO) ale s většinou senátních úprav nesouhlasí, podle něj mění koncepci předlohy. Jeho úřad tvrdí, že pokud se má někde dělat ochrana přírody, tak v národních parcích. Všechny čtyři parky totiž tvoří pouhá 1,5 procenta území Česka.

Podpořit senátní verzi zákona o ochraně přírody ale chce prezident Miloš Zeman, který má vystoupit 21. února ve Sněmovně. Senátní verze podle něj chrání zájmy šumavských obcí. Podle Brabce ale může znamenat ničivé změny a konec tuzemských národních parků, které prý budou z pozice nejcennějších chráněných území degradovány na výrazně nižší úroveň. Podle ministra existuje jediná cesta, a to zamítnout senátní návrh a odhlasovat novelu tak, jak odešla ze Sněmovny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů