Čtvrtek, 28. března 2024

Množství odevzdaných baterií se loni zvýšilo o třetinu na 1638 t

Množství odevzdaných baterií se loni zvýšilo o třetinu na 1638 t

Množství odevzdaných použitých baterií v Česku se loni meziročně zvýšilo o 31,7 procenta na 1638 tun. Každý obyvatel ČR tak v průměru vytřídil 155 gramů baterií, což zhruba odpovídá šesti tužkovým bateriím typu AA. Dnes o tom v tiskové zprávě informovala nezisková společnost Ecobat, která provozuje místa zpětného odběru a recyklace přenosných baterií.

Za růstem stojí mimo jiné zvyšující se počet sběrných míst, kterých je nyní více než 20.500. "Velký posun vidíme v zapojení obcí, které třídění odpadu aktivně podporují. Roste také množství baterií vybraných v obchodních sítích," uvedl jednatel Ecobatu Petr Kratochvíl.

Největší nárůst odevzdaných baterií byl v obchodech, kde se množství zvýšilo o 69 procent. Zvýšil se také sběr v obcích, na němž má velký podíl stoupající obliba červených venkovních kontejnerů, uvedl Ecobat.

Od loňského roku musí evropské státy podle nařízení EU zpětně odevzdat alespoň 45 procent baterií nově uvedených do oběhu. ČR loni limit splnila, lidé odevzdali 45,3 procenta. Podle Kratochvíla se odhaduje, že zhruba polovina evropských států tuto kvótu splní. "Jsou to jen odhady, reálné výsledky budeme znát pravděpodobně až v dubnu," dodal. Pokud stát nesplní kvótu, Evropská komise s ním zahájí řízení. Na jeho konci mohou být vysoké finanční pokuty.

Vysloužilé baterie v česku musejí přijmout všechny prodejny, které prodávají nové baterie, bez ohledu na značku, velikost a množství. Odevzdávat se mohou i ve sběrných dvorech a mobilních sběrnách nebezpečných odpadů, školách nebo úřadech.

Ecobat byl založen roku 2002 šesti významnými výrobci baterií a v roce 2009 získal od státu oprávnění k provozování systému zpětného odběru přenosných baterií a akumulátorů. Systém je podle Ecobatu financován téměř výhradně z příspěvků výrobců a dovozců baterií.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů