Čtvrtek, 28. března 2024

V ČR dochází k porušování zákona nařizujícího označování pravých kožešin na textiliích

V ČR dochází k porušování zákona nařizujícího označování pravých kožešin na textiliích

Z výsledků rozsáhlého průzkumu trhu, který na podzim provedla organizace Svoboda zvířat, vyplývá, že pravé kožešiny na textilních výrobcích nejsou ve většině případů vůbec označovány. Dochází tak k matení spotřebitele, který nemá možnost informované volby a může si omylem zakoupit výrobek s pravou kožešinou v domnění, že je umělá.

V listopadu 2016 provedla organizace Svoboda zvířat šetření, v rámci nějž zkontrolovala a nafotila 53 textilních výrobků obsahujících pravé kožešiny, na něž se vztahuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken.

"Závěry byly šokující. Zjistili jsme, že 81 % výrobků vůbec neobsahuje označení živočišných složek, potažmo kožešin, tak jak požaduje legislativa," vysvětluje Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti ze Svobody zvířat.

Nařízení požaduje, aby složky živočišného původu na produktech, které obsahují minimálně 80 % hmotnosti textilních vláken, byly označeny souslovím "obsahuje netextilní části živočišného původu".

"Jak ukazují průzkumy veřejného mínění, podle nichž si většina obyvatel kožešiny nekupuje a podobné procento lidí by si přálo, aby byly kožešinové farmy zakázány, je toto téma pro spotřebitele velmi citlivé. A jak je patrné, současná legislativa zákazníkům nezaručuje adekvátní ochranu. Nařízení pova! žujeme za nedostatečné a domníváme se, že by mělo konkretizovat, o jaké složky živočišného původu se jedná. Nicméně v první řadě by mělo být dodržováno, což rozhodně není. Výsledky průzkumu jsme dodali příslušným úřadům k prošetření," dodává Moravcová.

"Je důležité si uvědomit, že skutečná zvířecí srst a umělá kožešiny jsou si stále více podobné ve svém vzhledu, omakem i cenou. A tudíž tyto vlastnosti, podle nichž by se mohl spotřebitel orientovat při odlišování pravé a umělé kožešiny, již v současnosti neslouží jako spolehlivý rozlišovací faktor." píše se ve zprávě, kterou k průzkumu vydala organizace Svoboda zvířat.

Český průzkum byl součástí mezinárodního projektu, v rámci nějž proběhla podobná šetření v 9 zemích Evropy. Celkem bylo kontrolováno na 667 položek. Výsledky evropského průzkumu budou zveřejněny na jaře v Bruselu.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz. Závěrečnou zprávu z šetření lze stáhnout zde - https://svobodazvirat.box.com/v/znaceni-klame-! spotrebitele

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů