Úterý, 19. března 2024

V Rosicích otevřeli novou naučnou stezku v bývalé oboře

V Rosicích otevřeli novou naučnou stezku v bývalé oboře

V Rosicích na Brněnsku dnes Lesy ČR společně s městem otevřely novou naučnou stezku v bývalé oboře. Čtyři kilometry dlouhá trasa s osmi zastaveními popisuje živou i neživou přírodu zdejšího lesního území a jeho historii, sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Stezka za 300.000 korun vznikla na popud členů rosické komise pro životní prostředí. "Podobné veřejné projekty podporujeme z našeho vlastního Programu 2020," uvedl brněnský ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Stezka začíná v místní části Pendrov u rybníku Loučka a celá vede lesem. Svou náročností je vhodná i pro děti. Jelikož je výchozí místo i cíl stejný, lze začít odkudkoliv na trase.

Lidé se na moderně pojatých naučných tabulích dozvědí o přírodních zajímavostech, historii i geologii. Na interaktivních tabulích je možné si také vyzkoušet znalosti stromů, ptáků či stop zvěře. Po cestě jsou čtyři krytá posezení.

Obora vznikla ve druhé polovině 14. století, nechal ji zřídit tehdejší majitel sídla Petr Hecht, který zde choval zvěř. Zajímavostí je například haltýř z 18. století, který sloužil jako zdroj a zásobárna vody pro rosický zámek.

Rosice již jednu naučnou stezku mají, zaměřuje se na historii města a seznamuje s různými památkami na jeho území. Nadšenci ji vytvořili před deseti lety.

Naučné stezky v posledních letech vznikají velmi často, Lesy ČR na jižní Moravě spravují šest takových tras.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů