Úterý, 19. března 2024

O víkendu proběhne velký jarní úklid

Tuto sobotu 8. dubna vyvrcholí celorepubliková úklidová akce Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017

O víkendu proběhne velký jarní úklid

kterou společně koordinují Český svaz ochránců přírody a spolek Ekosmák. Od časného sobotního rána budou dobrovolníci po všech koutech země uklízet černé skládky i drobný nepořádek. Aktuálně je v mapě úklidů na webu www.UklidmeCesko.cz nahlášeno přes 2100 úklidových akcí.

Letos se bude uklízet na více než 2100 místech po celé republice, přičemž v tuto chvíli již úspěšně proběhlo na 150 úklidů v dřívějších termínech a jednotlivé akce se pak budou konat i v průběhu celého roku. Organizátoři akce rozeslali pořadatelům jednotlivých úklidů přes 1000 balíků se zhruba 30 000 páry pracovních rukavic a 70 000 pytli na odpad, adresáty potěší i nová trička s motivem akce. ,,Celkem jsme letos rozeslali více jak 8 tun materiálu. Logistika akce takového rozsahu není snadnou záležitostí, proto patří velký dík jak logistickému centru Comgate, které nám balíčky zkompletovalo a zabalilo, tak i přepravní společnosti PPL CZ, která zajistila jejich včasné doručení organizátorům úklidů". Zejména pak patří poděkování Nadačnímu fondu Veolia, bez jehož finanční pomoci bychom neměli organizátorům úklidů prakticky co posílat", sdělil nám za pořadetele akce Miroslav Kubásek.

Do úklidů se i letos zapojují lidé z celého spektra společnosti, od ministrů, velvyslanců a starostů až po odsouzené z několika věznic, či lidí bez domova. Mezi organizátory se přihlásilo kromě dvacítky firem na 500 obcí, 400 jednotlivců, přes 300 škol a především 800 zájmových organizací. ,,Moravská hasičská jednota je spolek, sdružující dobrovolné hasiče především na Jižní Moravě. Tak jako není našim hasičů lhostejný člověk v nouzi, není nám lhostejná ani okolní příroda, proto ji chceme pomoci od černých skládek a odpadků...", říká zástupce jedné z nich, prezident Moravské hasičské jednoty Zdeněk Milan.

A uklízí se nejen v Česku. Jedním z nejzajímavějších letošních úklidů se stal již proběhlý úklid posádky známé české lodi La Grace, kotvící toho času v Tunisku. ,,Vítáme iniciativu Ukliďme svět, ukliďme Česko a jsme rádi, že jsme mohli alespoň takto na dálku akci podpořit a uklidit malinký svět kolem lodi i českou palubu", uvedl za celou posádku kapitán Pepa Dvorský. Briga La Grace se tak stala symbolicky vlajkovou lodí letošních úklidových akcí.

,,Kromě samotného úklidu se pro účastníky akce i letos chystá fotosoutěž o několik fotoaparátů a kameru od firmy Canon a také soutěž pro školy a mládežnické kolektivy. Její výherce v jednotlivých krajích čeká odměna v podobě exkurze na chráněné přírodní lokality a záchranné stanice pro divoká zvířata", dodává další členka organizačníhý týmu Katka Landová.

Přidejte se i Vy! O nastávajícím víkendu má být pěkné počasí, je to ideální příležitost vyrazit do přírody a udělat něco pro své zdraví, okolí, životní prostředí... Z pestré nabídky akcí si můžete vybrat tu svou, stačí se podívat na mapu úklidů na webu www.uklidmecesko.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů