Úterý, 19. března 2024

I přes nepřízeň počasí přišly na Den Země téměř 3000 lidí

I přes nepřízeň počasí přišly na Den Země téměř 3000 lidí

Stavba nejvyšší věže z kamenů, tvorba semínkových bomb, malování hliněnými barvami, seznámení s půdními živočichy, sázení bylinek a další. Takové hravé aktivity si mohly vyzkoušet děti na akci Den Země, který pořádala 22. dubna na Kraví hoře Lipka ve spolupráci s dalšími organizacemi. Program však myslel i na dospělé.

Den Země s podtitulem ,,Bez půdy to nepude" zahájil radní Jihomoravského kraje Miroslav Kubásek a náměstek primátora města Brna Martin Ander a hned potom se rozběhl pestrý program na 23 stáncích, kde děti za splnění různých úkolů získávaly různobarevné kamínky. Ty pak mohly využít k jednoduchým tradičním hrám pocházejícím z celého světa.

Tím ale výčet aktivit nekončí. Pro dospělé byly totiž připraveny praktické workshopy, přednáška o komunikaci půdních organizmů, diskuze o územním plánu města Brna nebo prohlídky nedaleké zahrádkářské kolonie s výkladem.

,,Počasí nám letos příliš nepřálo, chvílemi lehce pršelo a byl silný vítr. O to víc nás těší, že jsme na vstupech napočítali asi 2800 návštěvníků," uvedla Kateřina Vítková z Lipky. U dětí byl velmi oblíbený stánek, kde vozily hlínu v kolečkách či zkoumaly, kdo žije v kompostu, malování hliněnými barvami na obličej, pokusy s propustností půdy nebo stanoviště s živými lamami. Velký úspěch mezi dospělými zaznamenal workshop, kde si lidé mohli pod vedením Radka Malého, učitele z Gymnázia Zastávka a jeho žáků vyrobit vlastní domácí kompostér.

Před třetí hodinou na akci dorazil také pochod na podporu vědy March for Science upozorňující na důležitost vědy pro společnost. Během dne se na podiu vystřídalo divadlo pro děti Koráb, písničkář Richard Lank, kapela Tranzan, bubenická formace Tubabu a kulturní program vyvrcholil koncertem kapely Bokomara. Na akci bylo možné také nakoupit recyklovanou módu, ekologickou kosmetiku nebo třeba přírodní barvy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů