Úterý, 23. dubna 2024

Projekt Město do kapsy byl úspěšně zakončen

Projekt Město do kapsy byl úspěšně zakončen

Poslední fáze projektu Město do kapsy, dlouhodobého vzdělávacího projektu pro školy, byla ukončena společně s rokem 2010. Před vánočními svátky byla do základních škol, víceletých gymnázií, center a středisek ekologické výchovy, které se zapojily do dotazníkového šetření, distribuována publikace "Aktivní učitel - aktivní žák".

Publikace, která je nyní také zdarma ke stažení na internetu, obsahuje 14 příkladů dobré praxe programů či projektů, které školy samy realizují v městském prostředí, 6 městských programů či projektů, které nabízejí centra a střediska ekologické výchovy školám a 10 environmentálně zaměřených programů projektu Město do kapsy, které byly pilotně realizovány na ZŠ Londýnská (Praha 2) a ZŠ Chmelnice (Praha 3). Žáci těchto škol absolvovali během jednoho školního roku deset projektových dní na deset různých témat (např. funkce zeleně, využití prostoru, kvalita ovzduší, zdroje vody, biologičtí škůdci), prostřednictvím kterých se blíže seznámili s městem či městskou částí, ve které se škola nachází.

Součástí publikace je i CD, které obsahuje metodiky k těmto 10 programům, on-line aplikaci projektu Město do kapsy dostupnou z webových stránek Ekocentra Koniklec ve formátu html (www.ekocentrumkoniklec.cz/mesto-do-kapsy) a formulář "Jak se zapojit do projektu". Metodiky a formulář společně s ceníkem služeb nabízených v návaznosti na projekt (např. zaslání pomůcek v elektronické či tištěné podobě, asistence při realizaci projektu na škole) jsou umístěny na webových stránkách Ekocentra Koniklec www.ekocentrumkoniklec.cz Na těchto stránkách si také lze zdarma stáhnout publikaci "Aktivní učitel - aktivní žák" a prezentaci pro pedagogy ve formátu MS PowerPoint o městských projektech a programech. Tímto způsobem může projekt zaujmout další školy a přispět tak k naplnění průřezového tématu Environmentální výchova na školách.

Projekt byl financován z prostředků Ministerstva životního prostředí ČR a Magistrátu Hlavního města Prahy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů